Vierde Adventure Run op Ameland.

Posted on december 12, 2007

1


Vanmiddag werd er al op de landelijke radio gesproken over de Adventure run op Ameland. Zaterdag 15 december is de echte start van vierde editie van de deze loop. Meer dan 1500 deelnemers maken de oversteek naar het Waddeneiland. Vrijwel de hele noordelijke hardlooptop stelt zich op aan de start. Saher Yoursef uit Heerenveen, Stefan van der Pal uit Leeuwarden, Jan Venhuizen uit Smilde en Ynze Stienstra uit Warga zullen de winnaar van de vorige halve marathon, Remon van Lunzen uit Leeuwarden, van de eerste plaats proberen te houden. De damestoppers als Bertha Bruggenkamp uit Smilde, Jolanda Jansen uit Leeuwarden en Mirjam Bijlsma uit Zuidlaren willen minstens in het spoor van Mariska Kramer uit Drachten blijven.

Ameland foto Jan Spoelstra  adventure
Mariska Kramer jubelt in de Adventure Run van 2006 bij het Westerpad het strand op.
© 2007 foto: Jan Spoelstra

Achter deze toppers vertrekken de meer dan 1.500 recreanten voor hun halve marathon of 10 kilometer door de bossen, de duinen en over het strand. De halve marathon op Ameland is vooral voor de recreatie hardloper een echte challenge. Het is voor deze atleten een genieten van hun sport en van het eiland aan natuurlijk schoon heeft.

Het parcours is zwaarder dan de meeste andere grotere wedstrijden. Dat zijn vaak halve marathons met opzettelijk een vlakke en beschutte route welke snelle tijden mogelijk maken. Het Adventure Run parcours gaat de eerste 5 km door het bos en over het duin. Dan volgt zeven kilometer Noordzeestrand Terug naar de finish gaat het langs de dijk en door de “Miede” naar de finish in Nes.

Onder de deelnemers aan de verschillende afstanden zijn ook een veertig eilanders. Verder maakt de deelname van enkele tientallen Duitsers en enkele Belgen van de Adventure Run een internationaal sportief evenement.

Posted in: ameland actueel