Ergernis dat misdaad loont is grote drijfveer om Misdaad-Anoniem te.

Posted on februari 10, 2011

0


Amsterdam. – Anonieme bellers handelen vaak uit ongerustheid. Dit blijkt uit een interne analyse die Stichting Misdaad-Anoniem uitvoerde in het kader van de jaarcijfers 2010. Één op de negen meldingen bij de anonieme tiplijn leidt tot een aanhouding. Deze bezorgdheid gaat met name om familie of bekenden, maar ook over de eigen woonomgeving. De actualiteit van onderwerpen in het nieuws voeden vaak ook nog eens deze emotie. Zo is met de media-aandacht rondom de Amsterdamse kinderpornozaak het aantal meldingen over dit onderwerp in december 2010 verdubbeld. In totaal zijn in 2010 bij de anonieme tiplijn 11.800 meldingen binnen gekomen. 

De informatie van de bellers blijkt waardevol voor de partners van Misdaad-Anoniem Het aantal bruikbare meldingen is in 2010 met 8% gestegen naar 89%. “En juist díe kwaliteit van informatie is essentieel”, aldus Guus Wesselink, directeur van Stichting Misdaad-Anoniem ”Bezorgde mensen bellen ons telefoonnummer 0800-7000 met bruikbare informatie en mede hierdoor zijn minimaal 1.250 aanhoudingen verricht en 830 zaken opgelost. Veel meldingen zijn nu nog in onderzoek of nog niet aan ons teruggekoppeld. De prognose is dat we eind 2011 uitkomen op rond de 1.600 aanhoudingen en 1.100 opgeloste zaken; dat zijn dus ongeveer vier aanhoudingen per dag”.

 Emotie leidt tot bellen

Uit een onderzoek onder de medewerkers van Misdaad-Anoniem naar de achterliggende emotie van bellers om te melden, blijkt juist de bezorgdheid van mensen één van belangrijkste redenen. Ook betrokkenheid bij de buurt is voor bewoners reden om te melden. De belangrijkste redenen om anoniem te melden over de afgelopen vijf jaar zijn:

•        Zorg om familie en bekenden

•        Ergernis dat misdaad loont

•        Boosheid omdat buurt achteruit gaat

•        Angst om zelf slachtoffer te worden

Straatroof grote stijger

De zaken die mensen raken en waarover meer gebeld werd, zijn brandstichting (+27%), overvallen op woningen (+ 27%) en straatroof (+ 100%). Ook werd er twee keer zoveel gemeld over zedenmisdrijven. Het aantal meldingen over winkeldiefstal is met 64% gestegen. Al deze anonieme tips hebben mede geleid tot aanhoudingen en het oplossen van zaken. Zo is er een overvaller opgepakt die een bejaarde vrouw in Den Haag had beroofd. Ook is er een autobrand in Apeldoorn opgelost, doordat de politie drie verdachten kon aanhouden dankzij een anonieme tip. Een man uit Ossendrecht is veroordeeld voor de ontvoering en verkrachting van een 13-jarig meisje. Mede dankzij een Misdaad-Anoniem-tip is de politie op het spoor van de verdachte gekomen. De rechtbank van Breda legde de dader in september vijf jaar celstraf plus tbs met dwangverpleging op.

 Rustiger rond hooligans

Er zijn opvallend minder meldingen binnengekomen over geweld van hooligans. In 2009 was dit nog een grote stijger, maar in 2010 is het aantal meldingen met 63% gedaald. Wesselink: ”Ook hier is weer een directe link met aandacht voor dit onderwerp. In 2009 kwam geweld onder hooligans veelvuldig in de media naar aanleiding van de rellen in Hoek van Holland. In 2010 is er veel minder aandacht geweest voor het onderwerp en zijn er ook minder meldingen.” Het aantal meldingen rondom gedwongen prostitutie, vernielingen en moord en doodslag is eveneens afgenomen ten opzichte van 2009. Er werd nog wel veel gemeld over deze onderwerpen naar M. (in totaal 387 tips). Ook zijn er door de Zedenpolitie Twente vier illegale bordelen in Almelo opgerold. Aanleiding was een lopend onderzoek naar illegale prostitutie en een tip via M. In twee van deze bordelen waren prostituees slachtoffer van mensenhandel.

Misdaad-Anoniem-tips helpen zaken oplossen

Steeds meer telefoontjes naar Misdaad-Anoniem bezitten waardevolle informatie voor de politie en andere opsporingsdiensten. In 2010 leidde zeker één op de negen meldingen tot een aanhouding. In 2009 was dat nog één op de tien. Uitgebreide voorbeelden van opgeloste zaken:

 Beroving met geweld opgelost

Zes verdachten van een gewelddadige beroving in Rotterdam zijn mede dankzij een anonieme tip aangehouden. In De Rozentuin, in het centrum van de Maasstad, werd in de avond van 2 september  een man  als ‘flikker’ aangesproken door een groep van vier jongens en twee meisjes. Er werd direct een foto van hem gemaakt met een mobiele telefoon. Toen de man later vroeg of de foto verwijderd kon worden, kreeg hij een klap en werd hij beroofd. Een deel van zijn bezittingen werd teruggevonden. De aangehouden verdachten hebben deze zaak in volledigheid bekend.  

40% meer hennep in beslag genomen, straatwaarde 29 miljoen

Anonieme tipgevers hielpen in 2010 wederom enorm bij de aanpak van illegale hennepteelt. Het aantal meldingen liep terug (3.898 ten opzichte van 4.417 in 2009), maar de ‘opbrengst’ van die meldingen was veel hoger. In totaal werden minimaal 341.714 hennepplanten (+40%) in beslag genomen met een totale straatwaarde van ongeveer 29 miljoen. Wesselink: “Gezien het grimmige en gewelddadige karakter van de georganiseerde criminaliteit achter hennepteelt, is het goed dat bellers via M. een belangrijke bijdrage leveren om dit te bestrijden en ervoor te zorgen dat misdaad niet loont.”

 De meeste opgeloste zaken –voor zover bekend bij M.- zijn terug te vinden op: http://www.meldmisdaadanoniem.nl/m-actueel/resultaten-en-acties/

Misdaad-Anoniemis geen politie

Een wijd verspreid misverstand is nog steeds dat M. onderdeel is van de politie. Misdaad-Anoniem is een onafhankelijke stichting. Mensen kunnen er – zonder tussenkomst van de politie – anoniem informatie doorgeven. M. stuurt de anonieme meldingen vervolgens natuurlijk wel door naar de politie en andere opsporingsdiensten.

Advertenties
Posted in: ameland actueel