Reddingsbootpaarden ploegen voor aanleg mosselbanken op het Wad voor Ameland.

Posted on april 8, 2011

0


Buren. – In de ondergaande zon ploegen de paarden van Theo de Boer en neef Pieter de Boer sleuven in het Wad. De beide merrie moeder en dochter zijn het werk bij en in de zee gewend. Het zijn twee van de paarden die  de Amelander reddingsboot de zee in trekken. Nu werken ze voor de groep die kokosmatten in de waddenbodem graaft om een mosselbank op gang te brengen.

Deze groep heeft eerder onder Terschelling en Schiermonnikoog percelen waddenbodem bekleed met kokosmatten bekleed. Voor kokosmatten is onder andere gekozen om het een natuurlijk materiaal is en uiteindelijk weer vergaat. Zo wordt er ook stro gebruikt, wat tot bollen gerold onder de matten wordt gelegd om deze los van de waddenbodem te houden.
Tjisse van der Heide is de wetenschappelijk coordinator van de groep Waddensleutels; bestaande uit studenten, onderzoekers en ook leden van natuurorganisaties als SBB. Verdere organisaties waar mee samen gewerkt zijn natuurmonumenten, universiteit van Groningen, het NIOZ en ook het NIOC uit Zeeland. Er getracht met om de mosselbanken, die in 1990 met toestemming van de overheid zijn weggevist door de Zeeuwse vissers,  te helpen herstellen. Mosselbanken en zeegrasvelden spelen volgens de onderzoeker een sleutelrol in de Waddenzee. Het zijn zo geheten biobouwers die de omgeving naar hun hand zetten. Zo scheppen ze een beter klimaat voor ander leven in de Waddenzee. Met de proefvelden willen de onderzoekers uitzoeken hoe het beste omstandigheden kunnen worden geschapen om de mosselbank te laten terugkeren op het Wad.
 
 

mosselcultuur op Ameland foto: Jan Spoelstra

De paarden ploegen een volgende voorn in de waddenbodem. foto: Jan Spoelstra

Meer foto’s van fotograaf Jan Spoelstra: op www.duun.nl

Advertenties
Posted in: ameland actueel