Ballum viert zijn strand.

Posted on mei 9, 2011

0


ballum viert strand foto Jan Spoelstra
Ballum. – Na drie enerverende werkdagen trokken de inwoners van Ballum zondagmiddag naar het eigen strand om hun eigen pas aangelegde strand te vieren. foto: Jan Spoelstra

In drie dagen heeft het dorp Ballum een badstrand geschapen. Als het “ik worstel en kom boven” ergens op toepasbaar is dan is het zeker hier aan de Noordzee zijde van het eiland Ameland plaats vond. Een actie gesteund met materiaal en door vrijwilligers van over het hele eiland biedt de toeristen die willen zonnebaden op een echt strand nu ook bij Ballum een mogelijkheid. In korte tijd is er meer dan 13.000 kub. zand voor het strandpaviljoen op het strand van Ballum gestort.

Een strandverbetering noemt Dirk Visser het. “Dit is het maximale wat we konden doen. De plas kunnen we niet dempen, we beroven dan de zeevogels van hun voedsel de kokkel. We hebben de veiligheid voor de badgasten verbeterd. Drijfzand en het opgesloten raken op een zandbank bij hoog water was een reeël gevaar. Door het storten van het zand en maken de zanddam is het strand bij Ballum veiliger geworden.

Donderdagmorgen vroeg stond een stoet tractoren, shovels, dumpers en meer zwaar materiaal klaar op de strandovergang van Ballum. Zelfs een bulldozer was deel van het bonte gezelschap zware werktuigen. Na een kort overleg in het strandpaviljoen van Ballum toog iedereen met de hem opgedragen taak naar het strand. Op een doorwaadbare plaats reden ze achter elkaar naar het zeezijde van het strand, daar waar de stevige oostenwinde van de laatste weken flink veel zand had afgezet. Shovels schoven het zand op tot een depot, waarna een aantal kranen het in dumpers verladen. De geul die tot dicht voor de duinen liep werd met een zanddam in doorsneden.

Direct voor het strandpaviljoen is nu een honderd breed strand aangelegd. Badgasten met een caravan op Roosdunen waren verrukt: “Nu hoeven we niet meer naar het strand bij Hollum, we hebben ons eigen strand”. Timo Barf van vakantiepark Koudenburg, aan oostzijde van Hollum, was best te spreken. “Ameland moet in ieder geval bij elk dorp één badstrand hebben. Mijn gasten zullen nu ook zeker naar het Ballumer strand gaan. Ook hij had materiaal beschikbaar gesteld. De grootste inbrenger van de shovels en tractoren van aannemer Nagtegaal uit Ballum, maar bijvoorbeeld ook collega Spoelstra uit Buren leverde een bijdrage.

Deze acties laten zien dat als het erop aan komt de eilandgemeenschap hecht is. Ballum heeft nu weer een “echt” strand.

Posted in: ameland actueel