KNAW Onderwijsprijs beloont de twaalf beste profielwerkstukken van Nederland

Posted on mei 31, 2011

0


 

Agressieve lieveheersbeestjes, de duistere kant van Willem van Oranje, de wereld door de ogen van een slechtziende. Maar ook: waarom radicaliseren Tsjetsjeense weduwen? En had die nieuwe bal nou wel of geen invloed op de prestaties van het Nederlands elftal tijdens het WK? Deze en andere verrassende profielwerkstukken van leerlingen uit 6 vwo – twaalf in totaal – ontvangen op 9 juni 2011 de KNAW Onderwijsprijs
De KNAW Onderwijsprijs is bestemd voor de beste vwo profielwerkstukken van Nederland: creatieve werkstukken die gestoeld zijn op eigen onderzoek en oorspronkelijk denkwerk. Deelnemende leerlingen moeten de jury bovendien duidelijk kunnen maken waarom ook hun docent/begeleider de KNAW Onderwijsprijs verdient.

Dit jaar ontving de KNAW 441 inzendingen van 168 scholen. Uit dit overweldigende aanbod heeft een jury van zestien topwetenschappers de twaalf beste werkstukken geselecteerd, drie per profiel.  De jury was ook dit jaar weer onder de indruk van de kwaliteit, originaliteit en diepgang van de profielwerkstukken. Opvallend succesvol is dit jaar het Willem Lodewijk Gymnasium uit Groningen, met twee winnende werkstukken in verschillende profielen. Het Murmellius Gymnasium uit Alkmaar kan voor de tweede achtereenvolgende keer een winnaar feliciteren.  Een overzicht van alle winnende werkstukken (pdf).

De winnende leerlingen ontvangen een studiebeurs van 1500 euro, bestemd voor hun eerste collegejaar. Voor de begeleidende docenten is de prijs een gezamenlijk cultureel weekend in Europa en een beeldje van kunstenares Anneke Dammers. De scholen krijgen een plaquette en kunnen KNAW-leden uitnodigen.

De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats op donderdagmiddag 9 juni 2011 in het Trippenhuis van de KNAW in Amsterdam.

De KNAW lanceerde de KNAW Onderwijsprijs in 2008 ter gelegenheid van haar tweehonderdjarig bestaan. Met deze jaarlijkse prijs voor de beste vwo profielwerkstukken wil de KNAW de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs stimuleren en benadrukken. Inspirerend onderwijs op elk niveau legt immers de basis voor de ontwikkeling van wetenschap nu en in de toekomst.
De KNAW Onderwijsprijs wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Nederlandse reisbranche (ANVR en TUI Nederland).

Posted in: ameland actueel