Piet Metz vind wervel Spitssnuitdolfijn op Ameland.

Posted on augustus 19, 2011

0


Ameland.org

Piet met wervel spitssnuitdolfijn

Buren. – Op woensdag 10 augustus 2011 vond milieujutter Piet Metz op het Amelander strand een bijzonder stuk bot. Onderzoek door het Natuurcentrum Ameland naar de herkomst van dit bot heeft nu uitgewezen, dat het hier een wervel betreft van een spitsnuitdolfijn. (Mesoplodon bidens) . De vondst van een losse wervel van deze dolfijn is opmerkelijk te noemen.

Dit omdat er van deze soort dolfijnen slechts 19 strandingen in Nederland bekend zijn, waarvan in deze eeuw slechts vier.

De tot nog toe gevonden spitsnuit dolfijnen waren complete dieren, bij deze vondst betreft het een losse wervel, die waarschijnlijk heeft toebehoord aan een in de Noordzee gestorven en daarna uiteengevallen spitsnuitdolfijn.

In 2005 spoelde er een exemplaar van deze unieke dolfijn spoelt aan op Ameland. Helemaal bijzonder was deze ook nog zwanger was van een bijna voldragen jong.

Ameland (©2005 Jan Spoelstra  / e-comm.nl

Ameland (©2005 Jan Spoelstra  / e-comm.nl
© 2005 foto’s: Jan Spoelstra 
Buren 12 april. Ter hoogte van paal 14 bij het strandpaviljoen de Heksenhoed vond RWS medewerker Sip Boelens onm 7:30 uur een dolfijnachtige. Door het formaat van dit zeezoogdier moest hij de assistentie inroepen van de dienst gemeentewerken. Collega Dirk Visser kwam langs en realiseerde zich het opmerkelijke van het aangespoelde dier. Hij riep de hulp van het Amelander Natuurmuseum in en alarmeerde tegelijk de pers. Dirk had gelijk. Op Ameland was een spitsnuitdolfijn aangekomen, zo uniek dat er niets een Nederlandse naam voor was. De Engelse benaming dit zoogdier is: Blainville’s Beaked Whale. Het beaked komt van het mannetje welke, in tegenstelling tot het tandeloze vrouwtje een gebekte bek met twee hoektanden bezit. Ze komen voor in sub tropische en tropische wateren. Het unieke wordt nog onderstreept door de aankomst op het eiland van een afvaardiging van het natuurhistorisch museum uit Leiden. De ontleding kon daardoor niet eerder plaatsvinden dan 13 april. Later bleek een echt unieke vondst te zijn. In de buik bevondt zich een onvoldragen kalf. Deze kleine dolfijn met een lengte van 1.18 meter en van het vrouwelijk geslacht maakte de stranding echt heel bijzonder. Zoals professor Charles Smeenk uitriep: “Dames en Heren u ziet hier iets wat nog nooit door een mens is gezien en waarschijnlijk ook niet meer door een mens gezien zal worden. 

Posted in: ameland actueel