Schoonzus van Vincent van Gogh belicht tijdens TEDxAmsterdamWomen in Van Gogh Museum

Posted on december 1, 2011

0


“JO BONGER IS EEN PR-DAME AVANT LA LETTRE, EEN ECHTE HELDIN”

Amsterdam, 1 december 2011 – “Vrouwen speelden een hele belangrijke rol in het leven van Vincent van Gogh, en met name Jo Bonger,” aldus Jacqueline Rutten, hoofd fondsenwerving en relatiebeheer van het Van Gogh Museum tijdens haar TEDxtalk op 1 december in het Van Gogh Museum. Rutten roemt deze belangrijke vrouw in het leven van de beroemde schilder om haar inzet. “Het is een heldin. Jo Bonger was de schoonzus van Vincent van Gogh; ze was getrouwd met zijn broer Theo. Jo Bonger is een echte heldin, een PR-dame avant la lettre. Jo is degene die ervoor gezorgd heeft dat Vincent van Gogh na zijn dood uitgroeide tot een van de bekendste schilders ter wereld. Het was namelijk Jo die ervoor zorgde dat de schilderwerken van Van Gogh tentoongesteld werden. Je kan wel zeggen dat zonder Jo er misschien wel helemaal geen Van Gogh Museum zou zijn geweest.”
Jo Bonger zorgde er niet alleen voor dat de schilderwerken van Van Gogh tentoongesteld werden, ook zorgde zij dat zijn correspondentie breed bekend werd. Jacqueline Rutten: “Vincent en Theo waren niet alleen broers, ze waren ook vrienden. Ze schreven elkaar honderden brieven. Vincent was eigenlijk een soort van multimedia artiest: hij zond soms bijlagen mee in de vorm van kleine meesterwerkjes. Zo liet hij aan zijn broer zien waar hij mee bezig was, in schetsvorm. Het is heel bijzonder dat we deze brieven hebben. Ze liggen veilig in de kluis van het museum want zijn te kwetsbaar om continue tentoon te stellen.”
Rutten: “Het is bijzonder dat TEDxAmsterdamWomen dit jaar plaatsvindt in het Van Gogh Museum. De link tussen vrouwen en Van Gogh is er namelijk: vrouwen speelden een belangrijke rol in het leven van Vincent, maar ook na zijn dood was het een vrouw die Vincent bekend maakte. En circa de helft van onze 1,5 miljoen bezoekers per jaar is vrouw, dat lijkt me toch wel de mooiste link.”

Posted in: ameland actueel