Plan op waddeneilanden om verkoop huizen aan bewoners te bevorderen.

Posted on december 19, 2011

0


Nes. – Op de Friese Waddeneilanden wordt gewerkt aan een gezamenlijk plan werken om het voor  mensen zonder economische of andere maatschappelijke binding lastiger te maken een huis op een eiland te verwerven.

Op Ameland werd indertijd op voorstel van burgemeester Cazemier de verordening aangenomen dat de verkoopprijs van een huis minstens 500.000 gulden moest zijn om deze aan niet-inwoners zonder band met Ameland te mogen verkopen.  Het resultaat was toen dat de huizenverkopers nog betere zaken deden door hun oorspronkelijke vraagprijs tot boven die norm op te schroeven. Huidige verkoopprijzen maken dat er vrijwel geen ter verkoop aangeboden huis onder die prijs zit.

Dit is onder andere een reden dat er geen  goedkopere koopwoningen voor op het eiland wonende starters beschikbaar zijn. Het beoogde doel van de maatregel is daarmee verdwenen. Op Terschelling wordt gedacht aan een flinke verhoging. Wethouder de Jong  van Terschelling zegt daarover: „Wij denken aan een substantiële verhoging, tot een bedrag van vijf à zes ton. Zo zal in één klap het grootste deel van de woningvoorraad onder die verordening vallen.”

Op Terschelling  zit de woningmarkt flink vast. „We schatten in dat ongeveer honderd eilanders alleen of als stel een woning zoeken. Per jaar komen er ongeveer acht huurwoningen vrij. Dat komt neer op een wachttijd van meer dan acht jaar.” Koopwoningen op Terschelling bieden weinig soelaas. „Ruim honderd woningen op het eiland staan het grootste deel van het jaar leeg of worden tegen de bestemming in als vakantiehuis verhuurd”, volgens De Jong. Terschelling wil wel nieuwe huurwoningen bouwen, maar krijgt daarvoor alleen toestemming van de provincie als de illegale verhuur en het gebruik van reguliere woningen als tweede huis worden aangepakt.

Op Ameland is de situatie minder dringend, vooral financiering van het pand geeft de huizenkopers kopzorgen en houdt aankoop tegen.

Posted in: ameland actueel