Doopgezinde Kerk in Ballum op Ameland te koop.

Posted on december 22, 2011

2


Ballum. – Het Doopgezinde kerkje in Ballum wordt te koop aangeboden via een internetveiling op 30 december. De makelaar omschrijft het als volgt: “Unieke aankoopkans: dit kerkgebouw wordt verkocht bij opbod via een vrijwillige internetverkoop, de nieuwste (ver)koopmethode voor het bieden op onroerend goed. De getoonde prijs is de zeer scherpe vanafprijs. Deze nieuwste verkoopmethode geeft potentïele kopers een unieke kans om op een transparante manier te bieden. De vanafprijs is het startpunt van deze vrijwillige internetverkoop bij opbod. Vervolgens wordt via een aantal biedronden de prijs bepaald. De koper heeft na de koop gewoon recht op het financieringsvoorbehoud. De internetverkoop neemt circa een uur in beslag en staat onder toezicht van een veilingmeester en notaris. De veiling vindt plaats op vrijdag 30 december a.s. om 15:00 uur.
Voorafgaand aan de veiling bent u op 23 december a.s. in de gelegenheid om de kerk tussen 14.00 en 16.00 uur te bezichtigen.”

Het kerkje is in 1883 gebouwd door Pyter IJensen uit Hollum. Bouwmaterialen voor de bouw van dit doopgezinde gebouw werden aangevoerd vanuit Amsterdam.
Op 21 oktober 1883 werd de nieuwe kerk aan de Camminghastraat ingewijd. Het is een langwerpig éénbeukig gebouw, oost-west georïenteerd met de ingang aan de Camminghastraat. In voor gevel zijn karakerterstieke metalen ramen met gebogen bovendorpels en bezet met kleine ruitjes. Het gebouw is gedekt met oud-hollandse dakpannen tussen de topgevels. De topgevels zijn afgedekt met een rollaag van baksteen.
De bestemming van het perceel is maatschappelijk. Onder bepaalde voorwaarden is een wijziging van de bestemming in een bedrijfs-, sport-, maatschappelijke, woon- of detailhandelsfunctie mogelijk. Raadpleeg hiervoor de gemeente Ameland.

Het is voor de eilander samengevoegde doopgezinde/gereformeerde gemeente zwaar om een aantal gebouwen te onderhouden. Er is in november gekozen voor verkoop van het kerkgebouw in Ballum en nog een pand; zo vertelt dominee Rob van Workel. Hij hoop op een hoger bod dan de vraagprijs van 150.000 euro. Wordt deze niet gehaald dan houden we het gebouw eerst nog.

doopgezinde kerk in Ballum in de verkoop foto fotograaf Jan Spoelstra

Het doopgezinde kerkje in de verkoop. foto: Jan Spoelstra

Posted in: ameland actueel