Ameland zeker 200 meter langer.

Posted on december 23, 2011

0


Nes. – “Oost Ameland is na de storm 200 meter langer geworden. Zandverplaatsing door stroming en wind.” Zo vertelt Fryske Gea opzichter Richard na inspectie op de Hon vanmorgen.
De Westerstormen van de afgelopen weken hebben een laag van het strand afgeschraapt en van de duinvoet afgeslepen. Dit zand heeft zich verder oostwaarts verplaatst. Eigenlijk is dit het principe van een zandmotor, zoals dit in deze zomer bij Terheijden(Z.H.) is aangelegd. Zou een zandmotor werken op Ameland.? Het idee om zoiets te maken bij Ballum is al genoemd door Klaas Nagtegaal bij het bezoek van ee CDA delegatie dit vroege voorjaar.

  • Het eerdere bericht (25 februari 2011):

Ballum. Tijdens het bezoek van een  CDA afvaardiging aan Ameland deed Sander de Rouwe aan het eind van een presentatie door Klaas Nagtegaal een opmerkelijke belofte. Het uit Friesland afkomstige Tweede Kamerlid beloofde de kwestie van het Ballumer strand op de Agenda van de Tweede Kamer te zetten. Eerder bracht de afvaardiging een bezoek aan de dijk ter hoogte van de Vogelpolle. Daar drukte wethouder Nico Oud de tweede Kamer leden in de afvaardiging op het hart actie te  ondernemen om de komende dijkverhoging niet ten koste te laten gaan van het binnendijkse (boeren)land.

Eerder hadden Ballumer Ondernemers hun problematiek met het Ballumer Badstrand aangekaart. Zij willen graag dat de lagune met waddenvlakte bij hun voordeur weer een badstrand wordt. Teruggang van het toerisme geven zij aan als reden voor hun inzet. Klaas Nagtegaal gaf uitleg waarom zij zo graag een kleine suppletie van strandzand wilden. Ook kwam hij met het  idee om het Ballumer strand als een zandmotor te gebruiken, zoals nu ook aan de ZuidHollandse kust gebeurt. Gedeputeerde Tineke Schokker adopteerde enthousiast  dit idee.

Tweede kamer cda Ameland foto: Jan Spoelstra
Tweede Kamerleden Sybrand van Haersma Buma en Sander de Rouwe zijn net aangekomen met de watertaxi op Ameland foto: Jan Spoelstra

Posted in: ameland actueel