50 jaar folkloristische dansgroep ‘’De Amelanders” op Ameland.

Posted on januari 12, 2012

0


Hollum. -Vijftig jaar bestaat de folkloristische dansgroep ‘’De Amelanders”. Op 11 januari 1962 werd de groep door enthousiaste inwoners van het waddeneiland opgericht. Een jaar later, 4 april 1963, waren de dertien paren toe aan hun eerste optreden. In het tussenliggende jaar had men intensief geoefend op het repertoire van 20 dansen. Een zelfde aantal dansen als nu ook nog worden uitgevoerd, nog altijd besloten met de zakdoekjes dans. De andere traditie is het optreden te beginnen met het zingen van het Amelander volkslied. Gedanst wordt er altijd in de Amelander klederdracht van rond 1850.

Ter gelegenheid van het jubileum is er een expositie ingericht  in het Cultuur Historisch museum ‘’Sorgdrager’’ te Hollumop Ameland.  De dansgroep heeft in samenwerking met de  Stichting Amelander Musea een prachtige overzichtstentoonstelling samengesteld. De expositie wordt gehouden in een gedeelte van de commandeurswoning van museum Sorgdrager. Een fotogalerij in de hal vormt een passend eerbetoon aan alle 104 leden en oud-leden. De Amelander dansgroep neemt regelmatig deel aan uitwisselingsprogramma’s in binnen- en buitenland. Beeldschermen en vitrines tonen reisverslagen en souvenirs van 50 jaar hoogtepunten van de folkloristische dansgroep ‘’De Amelanders’’.

Bijzondere gasten aanwezig op de opening waren Said en Ina Mooijman-Hoogendoorn, Sebe Luursema, Piet en Margo Kuperus-Scheltema en Annie Schuurman-Olivier;  Ze behoorden tot de eerste dansparen. Het echtpaar Kuperus heeft wegens de drukte in hun bedrijf niet lang mee kunnen doen. Als de zomers een optreden gepland stond voor 19:30 waren de werkzaamheden in het hotel nog niet klaar. Sebe Luursema is nog steeds een dansend lid van de groep. Het vijftig-jarig lidmaatschap samen met  het werk voor de vereniging werd door de leden beloond met de aanvraag van de zilveren  Federatiespeld. Voor de opening werd deze uitgereikt en opgespeld door de huidige voorzitter  ReindertSmit en lid Tineke Borsch.

ameland   dansgroep fotograaf Jan Spoelstra

Sebe Luursema krijgt de zilveren Federatiespeld opgespeld door de huidige voorzitter  ReindertSmit en lid Tineke Borsch. foto Jan Spoelstra/Albert de Hoop

De onthulling van een draaimolen gevuld met levensgrote afbeeldingen van de actief dansende leden was het startsein voor de vele meest in verschillendeNederlandse drachten gehulde gasten de tentoonstelling te bezoeken.

ameland dansgroep fotograaf Jan Spoelstra

Met traditionele uitzwaaien van de zakdoekjes werd om vier uur afscheid genomen van de bus met gasten. foto: Ja n Spoelstra

Posted in: ameland actueel