F-16 voert controle uit boven Eemskanaal.

Posted on januari 16, 2012

0


Winschoten. – Een F-16 van de Koninklijke Luchtmacht is vanmiddag wederom, op verzoek van de Veilgheidsregio Groningen, ingezet om de toestand van de dijklichamen en kades van het Eemskanaal en Winschoterdiep te controleren. 

Een F-16 van vliegbasis Volkel voerde twee weken geleden eveneens een fotovlucht uit boven het Eemskanaal  toen het water hoog stond en omwonenden geëvacueerd werden. Tijdens de vlucht van vanmiddag wordt de huidige toestand van de dijklichamen en kades rondom het Eemskanaal en het Winschoterdiep vastgelegd met het RecceLite-systeem. De hoogwaardige infraroodbeelden van dit fotoverkenningsysteem bieden de mogelijkheid de situatie te vergelijken met die van twee weken geleden.‪‪

Het RecceLite systeem wordt door de Luchtmacht ook gebruikt in Afghanistan  bij het verkennen van routes en het opsporen van bermbommen. Het systeem is uitermate geschikt om grote gebieden in kaart te brengen.

Het uitvoeren van dit soort steunverzoeken behoort tot de nationale taken van Defensie. Een andere belangrijke nationale taak van de Koninklijke Luchtmacht is het beveiligen van het Nederlandse luchtruim. Hiervoor staan twee jachtvliegtuigen  24 uur per dag 7 dagen per week paraat.

Posted in: ameland actueel