Moeten zeehondjes op Ameland wel worden opgevangen?

Posted on januari 26, 2012

10


Nes. – Zeehonden zijn vertederend en onweerstaanbaar voor  veel mensen. Is dit een goede reden om deze, toch wilde roofdieren, te behandelen alsof het uw eigen kinderen zijn.

Dit is een vraag waar al langer mee geworsteld wordt. De overheid heeft het voorschrift uitgevaardigd alle zeehonden, ook de zieke en dode op het strand te laten liggen. Een aantal mensen, met name eilandbewoners, vinden dit een goed idee. Laatst twitterde een eilander al een rekensom rond, waarmee hij eenvoudig voor de crèche in Pieterburen direkt al een winst van 175.000 euro becijferde.  Hij vermenigvuldigde het aantal opgevangen zeehondjes met het bedrag van 500 euro, welke de donateurs voor de adoptie van het zeezoogdier mogen neerleggen.

Helaas kost het opvangen van een zeehondje nogal wat.  Ecomare op Texel kan vanwege de hoge kosten al niet meer de zeehondjes opvangen en is misschien gedwongen er helemaal me te stoppen. De zeehondencrèche in Pieterburen is er financieel nog niet zover aan toe, dat ze  het opvangen van de zieke dieren moeten beperken. Een medewerkster van de crèche in Pieterburen vindt  het niet anders als fatsoenlijk om een hulpbehoevend dier op te vangen. De zeehondenopvang zal niet snel stoppen, toch zit ze meer dan vol.

Voor de zeehondenopvang op gang kwam, waren er niet zoveel exemplaren meer in de Waddenzee. Sindsdien heeft de populatie zich hersteld en kunnen ze weer wat hebben. Er wordt nu al wel  gedacht dat er geen reden meer is de zieke dieren op te vangen. Er wordt zelfs gedacht dat ze  bij terugzetting de anderen juist gaan besmetten. De eenvoudige conclusie die dan ook wordt getrokken is de volgende: “De zeehondenopvang is niet (meer) nodig en in het ergste geval verzwakt ze de zeehonden.”

Is dit ook zo? En wat is uw mening, reacties( mits niet anoniem) op bovenstaande zijn welkom?

zeehonden ameland foto fotograaf Jan Spoelstra

Zeehonden bij het Zuidwest op Ameland. foto Jan Spoelstra

Posted in: ameland actueel