Even wennen aan toegangscontrole naar Ameland

Posted on mei 10, 2012

0


Holwerd. – “De boot komt eraan”. Veertig kinderen op schoolreis storten zich op de zes tourniquets die hun de weg naar de veerboot nog versperren. Naast de medewerker Jitze Grijpstra van Wagenborg staat een begeleider, die hem duidelijk maakt welk kind wel tot de groep behoort en wie niet. Keer op keer druk hij zijn “masterkaart” op de kaartlezer om het kleine glazen poortje te openen. Het gaat niet altijd even vlot. Het passeren met een “sleurkoffer” doet blijken, dat hiervoor wel enige vaardigheid vereist is. Door tourniquet 1 tot  6 druppelen andere Amelandgangers naar de boot. Af en toe moet de ene Wagenborgmedewerker ook hier assisteren als de barcodelezer de streepjes op het bootkaartje niet juist weet te lezen. Achter hem verschijnt een Amelander met zijn “ouderwetse” tienvaartenkaart. Het datumknipje wordt met ervaring in het juiste vakje geplaatst, waarna hij poortje zes opent voor de eilander.
wagenborg ameland holwerd foto Jan Spoelstra
In de vertrekhal staan nog minstens honderd luidruchtige, zich op een Amelandkamp verheugende jeugdigen te wachten. Met nog vijf minuten voor vertrek moet deze groep nog snel door de toegangscontrole gejast worden. Permanent open kunnen de meeste poortjes niet. Zodra iemand de ingebouwde sensoren is gepasseerd klappen de kleine hardglazen deurtjes genadeloos dicht. Alleen de wat bredere poort 7 kan langer open blijven staan. Deze blijkt speciaal bedoeld voor moeders met kinderwagens en rolstoelen. Ook is hij vanaf beide kanten te openen, zodat een passagier van buiten met een “spijtoptantenkaartje” ernaast uit de automaat getrokken nog even de vertrekhal in kan.
wagenborg ameland holwerd foto Jan Spoelstra
Vlekkeloos is de overgang van het oude veerbootkaartje naar de moderner variant niet. Het nieuwe toegangs bewijs kan thuis al via internet gekocht worden, gedownload en geprint hoef je dan niet eens meer te betalen bij  kassa in de vertrekhal. Of je bestelt hem met je smartphone, waarna met barcode op het scherm de poort naar Ameland kan worden geopend.
De behulpzame Wagenborgmedewerker Jitze heeft bijna ogen en handen tekort voor de haastige mensen op weg naar Ameland door de toegang te loodsen. Toch blijft hij rustig : “Ik kin mij wel druk maken, maar sneller kin it toch net”

Foto’s Jan Spoelstra

Posted in: ameland actueel