Levende Maanvis gevangen door inwoner Ameland

Posted on september 10, 2012

0


Ballum. – Op zondag 9 september is door Helmer Brouwer op de Noordzee boven Ameland een 80 centimeter grote Maanvis gevangen. Vanaf het strand is de vis naar het Natuurcentrum gebracht waar het in het grote zeeaquarium is losgelaten. Het aantreffen van een levende maanvis is uniek, wel is er twee maal een dode maanvis op het strand aangetroffen.

De vis zwom aan de oppervlakte waardoor de Ballumer samen met z’n vriendin vanuit hun boot  het dier met een boodschappentas op kon scheppen. Daarna zijn ze direct teruggevaren naar het strand.
Ondertussen waren medewerkers van het Natuurcentrum Ameland ingeseind, die stonden op het strand klaar met een grote waterbak. Vanaf het strand is de vis naar het Natuurcentrum gebracht, waar het in het grote zeeaquarium is losgelaten.
Het Natuurcentrum Ameland heeft nog nooit eerder melding gehad van een levende Maanvis, wel is er twee keer eerder een dode maanvis op het strand van Ameland aangetroffen. De vis komt gewoonlijk in de grote oceanen voor, waar het klimaat tropisch is. De bijzondere vis  maakt het naar omstandigheden goed. Volwassen dieren kunnen wel meer dan 1,5 meter groot worden. Ze leven van kwallen en kleine visjes.
Op dit moment worden alle pogingen in het werk gesteld om de vis te voeren.

Maanvis in het grote zee Aquarium. foto: Natuurmuseum Ameland.

De maanvis wordt door zijn unieke en veeleisende voorwaarden voor verzorging niet veel gehouden in aquaria.

Op het strand van Schoorl aan Zee spoelde in 1989 een volwassen maanvis aan van 200 kilogram. In januari 2003 spoelde weer een maanvis aan, ditmaal een jong exemplaar. Die vis woog slechts 10 kilogram, was 90 centimeter hoog en had een lengte van 75 centimeter. Het aanspoelen van de maanvis is een zeldzaamheid, maar sinds het begin van de 21e eeuw lijkt de kans erop te stijgen. Zo zijn er in 2004 en 2005 weer enkele maanvissen aangespoeld aan de Nederlandse en Belgische kust. Op 22 december 2008 spoelde een groot exemplaar aan op het strand van Katwijk. De omvang van deze maanvis was 1,2 meter lang en 1 meter hoog. Grote maanvissen zijn echter zeldzaam in de Noordzee. In mei en juni komen ze wel veel voor langs de kust van Zuid-Frankrijk. De grootste maanvis die in de Nederlandse wateren is waargenomen, spoelde in december 1889 aan op Ameland. Dat dier was 2,73 meter hoog en 2,23 meter lang. De op een na grootste werd op 23 december 1992 in het Diepe Gat gevangen door de Texelse Kotter TX37. Dit dier was 1,60 meter lang en 2 meter hoog.

Posted in: ameland actueel