Scheepsbrug veerboot “Sier” terug op Ameland.

Posted on september 12, 2012

0


Nes/Hollum. – Een dikke drie jaar na opening van het Het Maritiem Museum krijgt het de beschikking over een heuse Scheepsbrug. De oude brug van voormalige veerboot op Ameland de “Sier” krijgt een plaats naast het Maritiem Centrum “Abraham Fock” op Ameland.
Op donderdag 13 september a.s. zal door middel van een grote logistieke actie de navigatiebrug van passagiersschip het m.s. “Rottum” vanuit Delfzijl bij het Maritiem Centrum `Abraham Fock` in Hollum op Ameland gebracht worden.De kolos, van 14 meter lang, 5,70 meter breed, 8 meter hoog en 25 ton zwaar, is afkomstig van het voormalige passagiersschip m.s.“Sier”. Deze veerboot is jarenlang door Wagenborg Passagiersdiensten ingezet tussen Ameland en Holwerd. De laatste jaren deed het schip dienst als veerboot naar Schiermonnikoog onder de naam “Rottum”.
Om dit scheepsdeel naar Ameland te kunnen vervoeren is apart materieel nodig. De veerboot Monnik brengt de brug eerst vanuit Delfzijl naar Ameland.Op Ameland is groot transport van Wagenborg Nedlift aanwezig om de brug naar het Maritiem Centrum in Hollum te vervoeren.Aangezien dit bijzondere transport te breed en te hoog is voor de openbare weg, wordt voor vervoer onder de Wad-dijk langs gekozen. In Hollum zal in elk geval één lantaarnpaal verzet moeten worden om de locatie te bereiken. Met een 200 ton zware kraan zal het gevaarte op zijn plaats worden gezet.
De navigatiebrug wordt door Wagenborg Passagiersdiensten geschonken aan de stichting Amelander Musea en zal bij het Maritiem Centrum geplaatst worden.
De brug is nog in de originele staat en zal deel gaan uitmaken van de maritieme expositie.Vanaf volgend jaar is deze voor bezoekers te bezichtigen!

Posted in: ameland actueel