Ameland heeft weer een dorp Sier.

Posted on november 5, 2012

0


Nes. – Met als thema “Eiland” is het passend om Ameland opnieuw het dorp Sier te schenken. Het honderden jaren terug in zee verdwenen dorp, eertijds gelegen ten westen van het huidige dorp Hollum, is opnieuw opgericht. In de duinen ten noorden van de Vuurtoren ter hoogte van de Stayokay is de uit een tiental huisjes bestaande gemeenschap geplaatst.
Werkplaats Smoel uit Leeuwarden heeft het dorp uit de grond gestampt. “Smoel is een kunstwerkplaats voor mensen met een verstandelijke beperking. Het is een open werkplek waar je als deelnemer zo naar binnen kan stappen, maar gelijktijdig ook een plek waar je je vertrouwd en veilig kunt voelen en waar het persoonlijke contact heel belangrijk wordt gevonden”. Zo laat de werkplaats op haar website weten.
De “Smoelers hebben een fijn stukje werk geleverd. Een verdronken vissersdorp is door hen op en tussen de duintjes geplaats. In de frame’s van ijzer zijn vooral uit acrylaat platen opgebouwde kunstwerken gehangen die een verhaal vertellen over Ameland van vroeger en nu. Het project valt flink in de smaak bij de bezoeker van de Kunstmaand. Zozeer zelfs dat een vrolijke Pieter Smid kon vertellen dat al twee van de huisjes zijn verkocht nog voor dat de kunstmaand op zaterdag geopend werd. Bijzonder is dat een van de objecten is gekocht door een Amelandse. “Toen ik zag wist ik het direct. Nog even over de prijs gehad en toen was het huisje voor mij” zo vertelt zij. Direct na Sunterklaas wordt ie bezorgd.

kunstmaand ameland sier foto fotograaf Jan Spoelstra

Een van “huizen” van het dorp Sier. foto: Jan Spoelstra

ameland fotograaf Jan Spoelstra

Posted in: ameland actueel