Vliegveld Ameland straks overdekt met ultradun “ijzerpapier” voor energiewinning?

Posted on november 16, 2012

0


Nes. Een nieuwe manier om watermoleculen te splitsen in waterstof en zuurstof met behulp van slechts de zon en ultradunne films van ijzeroxide (roest) is ontwikkeld door onderzoekers van het Technion-Israel Institute of Technology. Deze technologische doorbraak zal vrijwel zeker leiden tot efficiëntere en goedkopere, manieren om zonne-energie op te slaan.
Door het gebruik van de zon om water moleculen te splitsen en op waterstof gebaseerde brandstoffen te maken, kan de energie van de zon gebruikt worden op elk moment en op elke plaats, in plaats van alleen levering directe zonne-energie. De onderzoekers denken dat dit een belangrijke vooruitgang in de vervanging van fossiele brandstoffen.
“Onze aanpak is het eerste in zijn soort”, zegt hoofdonderzoeker Professor Avner Rothschild, van de afdeling Materials Science and Engineering. “We hebben een manier gevonden om het licht te vangen in ultradunne films van ijzeroxide die 5.000 keer dunner zijn dan normale kantoorpapier. Dit is de sleutel tot het bereiken vanr een hoog rendement en lage kosten

ameland fotograaf Jan Spoelstra

Posted in: ameland actueel