Hoe lekker is de Kokkel van het Wad onder Ameland.

Posted on februari 22, 2013

1


Nes. – Het geheime zeebanket in Nederland. Weinigen weten de naam en vrijwel niemand heeft ze ooit gegeten. Dat kan ook niet, hier gevangen e gaan ze allemaal naar Spanje. Kokkels; de bodem van de Waddenzee ligt er mee bezaaid, het lekkerste schelpdiertje van Europa, rauw beter nog dan de beste oester en kort gekookt zeker lekkerder nog dan de mossel. Maar je moet het maar weten en dat doen we niet.
Kokkels wonen op de zeebodem in ondiep water. Schelpdiertjes in een huisje van twee schelpen, stevig op elkaar, maar de schelpen kunnen op een kier. En wat bijna niemand weet, kokkels kunnen herrie maken.
In het Waddengebied dienen kokkels volgens het bestemmingsplan tot voedsel voor vogels in het algemeen en eidereenden in het bijzonder.
Maar de vogels eten er niet genoeg van op. Er komen steeds meer kokkels in de Waddenzee. Wereldprimeur: de Wilde Keuken valt droog op zee en kookt kokkels, vers uit het zand. De hemel op aarde in de keuken op wielen. Vanavond is er de aandacht voor het lekkerste schelpdiertje van dicht bij huis.

“De Wilde keuken” is het kookprogramma rond de onstuimige keuken (‘het is een werkplaats’) van Wouter Klootwijk. Hij kan zich over het doodgewoonste hooglijk verbazen. En als hij met vragen zit waar hij als huishoudjournalist van wakker liggen kan, gaat hij op reis om te weten te komen wat hij terug in de keuken vertellen wil. Het eerste kookprogramma waarin niet wordt gekookt, al vliegt er af en toe iets in de fik. Als het moet schroeft de huishoudjournalist wielen onder zijn fornuis om achter de visafslag een griet te kunnen bakken. Nee hoor, een griet is ook een vis. 22 Feb 2013, Nederland 2  20:25 – 20:55,

kievit op ameland foto Jan Spoelstra
Handkokkelaars aan het werk op het wad onder Ameland. foto: Jan Spoelstra.

ameland fotograaf Jan Spoelstra http://www.ameland.org/ ameland activiteit agenda

ameland fotograaf Jan Spoelstra

Posted in: ameland actueel