Nieuwe bestemming oudste recreatiehuisje Ameland

Posted on maart 27, 2013

0


Nieuwe bestemming oudste recreatiehuisje Ameland

Ameland. – De Leeuwarder Courant besteedde er vorig jaar al aandacht aan. Voor de huidige eigenaren was er de noodzaak het huisje te renoveren.
De Stichting Amelander Musea wil het oudste recreatiehuisje ‘Donax’ van Ameland behouden voor het eiland en haar bezoekers. Het kleine karakteristieke houten woninkje met rieten dak staat op het punt gesloopt te worden. De stichting ziet echter voor het huisje mogelijkheden voor een nieuwe bestemming. Op dit moment kijkt de stichting naar twee opties. Eén daarvan is het huisje in te zetten als entreegebouw bij de bunkers van Hollum. Deze bunkers worden dit jaar toegankelijk gemaakt voor publiek. Een andere mogelijkheid is de plaatsing van het huisje bij het Natuurcentrum in Nes. Zo kan het huisje dienst doen als steunpunt voor projecten op het gebied van duurzaamheid. De Stichting Amelander Musea maakt de keuze voor de nieuwe bestemming op basis van de planologische mogelijkheden.
Het huisje is gebouwd in de dertiger jaren. In die tijd kwam het toerisme op Ameland op gang. In de loop van de jaren verdwenen al deze karakteristieke huisjes. Een aantal is in de oorlog afgebroken vanwege het hout. Andere werden gesloopt om er op dezelfde plek een luxe bungalow te bouwen. Huisje ‘Donax’ is het laatste in zijn soort en vertegenwoordigt een authentiek stukje Amelander (bad)cultuur.
Het gebiedsplatform Plattelânsprojekten Waddeneilanden beoordeelt het project positief. De stichting ontvangt een subsidiebedrag van € 18.725 . De kosten van het project zijn begroot op € 34.750
<
Het huisje zoals het er eind vorig jaar bijstond Archieffoto Jan Spoelstra

ameland fotograaf Jan Spoelstra http://www.ameland.org/ ameland activiteit agenda

ameland fotograaf Jan Spoelstra

Posted in: ameland actueel