Huisje Donax op Ameland verhuist compleet.

Posted on april 17, 2013

0


Nieuwe bestemming karakteristiek vakantiehuisje op Ameland

Ameland. – De Leeuwarder Courant besteedde er vorig jaar al aandacht aan. Voor de huidige eigenaren was er de noodzaak het huisje te renoveren.
Vanmorgen was het zover. Eigenaresse Maja Salverda stond geëmotioneerd te kijken hoe een grote kraan van W. Beekema het vakantiehuisje op de dieplader van de firma Nagtegaal tilde. Vanaf haar tiende kwam ze al naar Ameland in het door haar ouders gebouwde vakantiehuisje. Het nu eenvoudige huisje was toen een luxe. Gebouwd werd het vlak na de oorlog in een periode waarin langzaam de toeristenstroom op gang kwam. In de tijd dat er nog op het tij gevaren werd, was de zomervakantie op Ameland een ver avontuur.
Nu is er voor de toekomst van de houten vakantiewoning alleen maar totale nieuwbouw.
Hûs en Hiem vond uit de historie te laten bestaan door middel van aanbouw. Voor de eigenaresse een onmogelijke opgave.
De Stichting Amelander Musea wilde het oudste recreatiehuisje ‘Donax’ van Ameland wel behouden voor het eiland en haar bezoekers. Het kleine karakteristieke houten woninkje met rieten dak stond op het punt gesloopt te worden. De stichting ziet echter voor het huisje mogelijkheden voor een nieuwe bestemming. Op dit moment kijkt de stichting naar twee opties. Eén daarvan is het huisje in te zetten als entreegebouw bij de bunkers van Hollum. Deze bunkers worden dit jaar toegankelijk gemaakt voor publiek. Een andere mogelijkheid is de plaatsing van het huisje bij het Natuurcentrum in Nes. Zo kan het huisje dienst doen als steunpunt voor projecten op het gebied van duurzaamheid. De Stichting Amelander Musea maakt de keuze voor de nieuwe bestemming op basis van de planologische mogelijkheden.
Het huisje is gebouwd eind veertiger jaren. In die tijd kwam het toerisme op Ameland op gang. In de loop van de jaren verdwenen al deze karakteristieke huisjes. Een aantal is in de oorlog afgebroken vanwege het hout. Andere werden gesloopt om er op dezelfde plek een luxe bungalow te bouwen. Huisje ‘Donax’ is het laatste in zijn soort en vertegenwoordigt een authentiek stukje Amelander (bad)cultuur.
Het gebiedsplatform Plattelânsprojekten Waddeneilanden beoordeelt het project positief. De stichting ontvangt een subsidiebedrag van € 18.725 . De kosten van het project zijn begroot op € 34.750
<
Het huisje tijdens de verhuizing begeleidt door Joop Metz(L) van de firma Kienstra foto: Jan Spoelstra

ameland fotograaf Jan Spoelstra http://www.ameland.org/ ameland activiteit agenda

ameland fotograaf Jan Spoelstra

Posted in: ameland actueel