Inwoners Ameland bij bezoek Koning aan Friesland

Posted on juni 14, 2013

0


4 Inwoners Ameland op uitnodiging bij bezoek Koning aan Friesland


de vleyen op Ameland foto Jan Spoelstra

Nellie Spoelstra-de Jong, gedecoreerde, en haar man Gerrit Spoelstra Wachten op het Koninklijk paar. foto Jan Spoelstra

Nes. -Beide echtparen  waren de avond van tevoren al naar Leeuwarden vertrokken. Vooral ook om niets te missen van het bezoek van het Koninklijk Paar aan Leeuwarden.  Bij verkrijgen van hun lintje op 26 april werden Simmie Molenaar en Nellie Spoelstra-de Jong al door Burgemeester Albert de Hoop uitgenodigd met hem mee te gaan naar het bezoek van Willem Alexander en Maxima aan Friesland. Hun echtgenoten mogen mee.

Een zonovergoten Fryslân was vanochtend het decor van het zevende provinciebezoek van koning Willem Alexander en koningin Maxima. In een drie uur durend programma bezocht het koninklijk paar Leeuwarden, Akkrum, Joure, Elahuizen en Stavoren. Zij kregen een divers programma voorgeschoteld om kennis te kunnen maken met verschillende facetten van Fryslân.

Klik hier voor meer foto’s van het koninklijk bezoek aan Friesland

Commissaris van de Koning John Jorritsma en burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden ontvingen de koning en koningin in het provinciehuis aan een volle Tweebaksmarkt. Daar maakte het paar kennis met het college van Gedeputeerde Staten en een vertegenwoordiging van Provinciale Staten. Daarna vertrokken ze per koets naar het Hofplein om kennis te maken met de Leeuwarder thema’s duurzaamheid, Hofstad, Culturele Hoofdstad 2018 en Elfstedenstad. Ter afsluiting boden kinderen van de Maximaschool en de Willem Alexanderschool uit Leeuwarden het boek Spiegelspreuk aan.

Na Leeuwarden bezochten de koning en koningin Akkrum. Daar maakten ze een wandeling over de Tsjerkebleek, waar het paar de sage over Manke Meine en Kromme Knilles te horen en te zien kreeg. Ook maakten ze kennis met de Akkrumer sporten Slingeraap en Mastklimmen.

De volgende stop was Joure. Daar stapte het paar na een muzikale ontvangst in een koets met Friese paarden voor een rijtoer door het dorp. Een kinderkoor van 600 kinderen zong de koning en koningin aan het einde toe om ze weer uit te zwaaien naar het volgende dorp: Elahuizen. Daar kreeg het koninklijk paar een eresaluut door de Schutterij van Sloten en een speciale act van de kinderen uit het dorp. Aansluitend wandelde het paar met de kinderen naar de skûtsjes ‘Hoop en Vertrouwen’ en ‘De Beatrix’ van Stichting Sailwise. Daar werd de Koningsgroet gebracht en zongen muzikanten uit Elahuizen het dorpslied.

De tour door Fryslân eindigde in Stavoren. Daar wandelden koning Willem Alexander en koningin Maxima over de kade langs diverse muzikale activiteiten en activiteiten op het water naar de haven, om daar aan boord te gaan van de MS Friesland. Met de Commissarissen van de Koning uit Noord-Holland en Friesland en 50 speciale gasten uit elke provincie voeren zij tot slot van het Friese bezoek over naar Noord-Holland voor het middagprogramma.

ameland fotograaf Jan Spoelstra http://www.ameland.org/ ameland activiteit agenda

ameland fotograaf Jan Spoelstra

Posted in: ameland actueel