Schrijver Auke Hulst komt naar Ameland.

Posted on juni 27, 2013

0


Schrijver Auke Hulst – Kinderen van het ruige Land – komt naar Ameland


Basic CMYK Auke Hulst C) Hans-Peter van Velthoven

Boekcover                                                          Auke Hulst. foto:  Hans-Peter van Velthoven

Nes . – Schrijver Auke Hulst heeft een bijzondere band met Ameland. ‘Kinderen van het Ruige land is het allerbeste verhaal dat ik in huis heb’, en het persoonlijkste verhaal van Auke Hulst, zijn eigen jeugd is namelijk het onderwerp en die is op zijn zachts bijzonder te noemen. Hulst groeide op in een vervallen huis in het bos in Noord Groningen in een gebied dat Het Ruige Land wordt genoemd. Zijn vader overlijdt twee dagen voor zijn achtste verjaardag een laat vier kinderen en zijn moeder, een levenslustige maar ook leugenachtige vrouw die achtervolgd wordt door schuldeisers, achter. Terwijl moeder steeds vaker de hort op is en soms hele nachten wegblijft, vervuilt het huis. Rekeningen verdwijnen ongeopend in de kofferbak van een oude, met mos begroeide, deux chevaux in de tuin; de vier kinderen houden zich in leven met diepvriespizza en patat. Kinderen van het Ruige Land is een familiekroniek die de oorzaken en de gevolgen van een ontspoorde jeugd genadeloos blootlegt.

Ameland speelt een prachtige rol in Hulst jeugd en daarom onvermijdelijk ook in Kinderen van het Ruige Land:

‘Zo lang hij zich kon heugen, kwamen ze al op dit eiland. Vader huurde elke zomer een met riet bedekt huisje in de duinen, dicht bij zee en niet ver van het grootste dorp. Hij wist nog precies hoe de vakantiehuisjes er vanbinnen uitzagen, hoe het licht werd gefilterd door de oranje gordijnen, de glazen die in de keuken stonden en die eruitzagen alsof ze gemaakt waren van hars. Hij kon blindelings het pad vinden waar hij had leren fietsen. Aan het eind van dat pad was het duin waar ze op een opengescheurde kartonnen doos vanaf waren geroetsjt, en langs de weg stond een metalen toren van postbussen. Ze sprongen met een parachute van lakens van het hoogste duin, met Duitse kinderen speelden ze in het struikgewas.’ 

Auke Hulst wordt 27 juli in de Doopgezinde Vermaning te Nes geïnterviewd door Asing Walthuis, hoofd van het cultuurkatern in de Leeuwarder krant. Hij zal voorlezen en de soundtrack van Kinderen van het Ruige Land zingen en spelen (Hulst speelt gitaar en zingt in de band De Meisjes). Tot slot signeert hij natuurlijk!

27 juli 2012 v.a. 20:00 uur: Schrijver Auke Hulst wordt publiekelijk geïnterviewd door Asing Walthuis  in de  Doopsgezinde Vermaning, Nes Ameland. Entree: € 5,- Entreekaarten zijn te verkrijgen bij boekhandel van den Brink, Nes Ameland. Een hapje en een drankje zijn bij de prijs inbegrepen.

.

ameland fotograaf Jan Spoelstra http://www.ameland.org/ ameland activiteit agenda

ameland fotograaf Jan Spoelstra

Posted in: ameland actueel