Hollum op Ameland vernieuwt zich.

Posted on juli 5, 2013

0


Hollum op Ameland is vernieuwd


Het Amelander Wapen wordt ontbloot. foto: Jan Spoelstra

Hollum. – Het was feest in Hollum op Ameland. Bij de Griffel stond een feestelijk gezelschap klaar, bij de Molen hingen er vlaggen en stonden de wieken in de Feest-stand. Hollum was vernieuwd. De dorpskern was grondig op de schop genomen. Straten waren opnieuw bestraat, plantsoenen opnieuw ingericht en nieuw straatmeubilair was geplaatst. Het dorp moest vernieuwen, was gebleken na een onderzoeksopdracht van het Dorpsbelang Hollum; zo gaf haar vertegenwoordiger IJsbrand Smit aan. Er waren subsidiebronnen gevonden door het gemeentebestuur om de plannen ter waarde van een 8oo.ooo euro van de Hollumer dorpsgemeenschap uit te laten voeren. Aannemer Spoelstra uit Buren heeft het project voor dit bedrag uit kunnen voeren. Vorig jaar is de de aannemer gestart met de herinrichting van Hollum. Het centrum is voor een deel autovrij gemaakt, er is nieuwe duurzame straatverlichting aangelegd en er is meer groen in het centrum gepland. Tegenover de COOP zijn ondergrondse containers geplaatst voor de inzameling van textiel, papier, glas.
Drie Hollumer mannen, Frank de Jong, IJsbrand Smit en Douwe Bakker trokken samen met Wethouder Nico Oud het van acht Ameland Vlaggen aan één geknoopte kleed weg van het Amelander Wapen gestraat in het plein aan de J.W. Burgerstraat. Dagenlang was er door Gerben Molenaar en Koos Molenaar van aannemer Spoelstra gewerkt aan dit “kunstwerk”. De stenen waren speciaal op kleur gemaakt door de firma Tichelaar uit Makkum. Er werd door een kenner wel kritische noot gemaakt: De Maan in het Amelander Wapen hoort in plaats van geel, zoals uitgevoerd wit te zijn. Hiermee werd het dorpsvernieuwingproject in Hollum afgesloten. In eerste instantie was gedeputeerde Tineke Schokker uitgenodigd om mede deze opening te verrichten. Ze moest echter wegens ziekte afzeggen.
Niet alleen werd op deze eerste vrijdagmiddag van Juli het vernieuwde Hollum geopend. Ook is de koren- en mosterdmolen aan de rand het dorp werd verbouwd. Bezoekerscentrum was vergroot om zoals zoals directeur Joop de Jong aangaf het succesvol gegroeide product de Amelander Mosterd voldoende onderdak te kunnen bieden. Dit gebouw is weer officieel in gebruik genomen. De provincie Fryslân heeft aan de aanpak van Hollum financieel bijgedragen. In totaal is voor bijna een miljoen in Hollum geïnvesteerd.

ameland fotograaf Jan Spoelstra http://www.ameland.org/ ameland activiteit agenda

ameland fotograaf Jan Spoelstra

Advertenties
Posted in: ameland actueel