Waddenstranden als Ameland kans op schoonste strand.

Posted on juli 8, 2013

0


Nes. – Vanaf vandaag kan er weer gestemd worden het strand in de Schoonste Stranden Top 10 van Supporter van Schoon. In de Schoonste Stranden top 10, waarin publiek en experts voor het eerst evenveel invloed hebben, maken de Friese eilanden Ameland, Schiermonnikoog, Terschelling en Vlieland meer dan ooit kans op een eervolle stand. My Beach deed Texel vorig jaar flink op de ranglijst stijgen. Strandbezoekers zijn op een My Beach Strand zelf verantwoordelijk zijn voor het schoonmaken en -houden van het strand. Ze worden daarbij gesteund door het aanpalend strandpaviljoen. Ameland heeft sinds een paart weken met “De Buren van Nes” ook een MyBeach-locatie. Een aanleiding voor een hoge klassering in de top 10.


De deelnemers rond één van de grote afvalbakken van MY BEACH foto: Jan Spoelstra.

Dit jaar is er in de verkiezing een nieuwe opzet. Het publiek heeft nu een even grote stem heeft als de experts. Inspecties van de ANWB-inspecteurs in eerdere edities bepaalden de winnaar Het publiek zijn eigen winnaar. Inzet en medewerking van het publiek is juist van groot belang bij de schoonheid van de stranden, daarom spelen zij vanaf dit jaar een belangrijkere rol. De publieksstemming bepaalt nu de helft van het eindresultaat. De beoordeling van de inspecteurs geeft de andere helft. Mensen die tussen vandaag en 14 augustus via Www.supportervanschoon.nl op de winnende nummer één stemmen maken kans in een verloting op een barbecue voor tien personen op hun favoriete strand.
Nieuw is ook de top 10 van stranden en badplaatsen. In de verkiezing kan het publiek uit 50 badplaatsen kiezen. Maandag 24 augustus wordt de top 10 bekendgemaakt. De nummer 1 krijgt bovendien een jaar lang de wisselbokaal in de vorm van een metershoog zandkasteel op zijn strand. Zo een blikvanger is voor bezoekende strandgasten niet te missen.
Bastiaan Ragas gaf dit jaar in Zandvoort de aftrap voor de verkiezing. De zanger en acteur weet hoe het is om in de top 10 te staan, want in de jaren 90 scoorde hij vijftien hits met de populaire jongensband Caught in the Act. “Het bewust maken van de noodzaak om je rommel op te ruimen is belangrijk. En prijzen uitreiken is altijd beter dan bekeuringen uitdelen.”
De afgelopen jaren zijn de Nederlandse stranden ruim twee keer zo schoon geworden. Vorig jaar waardeerden de ANWB inspecteurs onze stranden gemiddeld met een 9,7. Het publiek verkoos met ruim 540 stemmen en een gemiddelde van 9,64 Castricum tot winnaar van de publieksprijs.
“Strandbezoekers vinden het prettig om op een schoon strand te zijn. Als je daar op het terras in het zonnetje zit smaken je patatjes lekkerder en is de kans groot dat je langer blijft. Strandbezoekers spelen een belangrijke rol bij het schoonhouden van het strand. Het is dan ook niet meer dan logisch dat hun oordeel even zwaar telt als dat van de inspecteurs.”, aldus Justine de Haas van Stichting Nederland Schoon.

paard strand foto fotograaf Jan Spoelstra

Paardrijden op het schone  Sûdweststrand van Ameland. foto: fotograaf Jan Spoelstra.

Voor de rest van de serie over het paardrijden op het strand klik hier

Advertenties
Posted in: ameland actueel