Ameland-Waarschuwing: zwem niet in de Noordzee bij (Noord)Oostenwind

Posted on juli 22, 2013

0


Midsland / Nes. – Vanmiddag is bij Terschelling een man van 33 verdronken. Samen met zijn vriendin kwam de toerist in een mui terecht. De heersende Noord-Oostenwind zorgde voor een aflandige onderstroom, waardoor het stel naar zee werd getrokken. De vrouw wist zich aan de kracht van de zee te onttrekken. Met de reddingsboot de Frans Hogenwind werd er nog gezocht. Helaas moest bemanning  de man levenloos uit het water halen.
Ook in de Noordzee voor Ameland was de sterke onderstroom voelbaar. Zwemmers kwamen het water uit, nadat de kracht van de zee voelden. De waarschuwing: zwem of ga niet ver  in de Noordzee bij (Noord)Oostenwind is eeuwenoud, maar nog steeds actueel.
25 jaar Ambachtelijke dag Ballum op Ameland fotograaf Jan Spoelstra
Waarschuwing: zwem niet in de Noordzee bij (Noord)Oostenwind foto: Jan Spoelstra

(redactie) – Een mui is de ruimte tussen twee zandbanken waardoor het zeewater uit de geulen afstroomt naar zee. Doordat er veel water in korte tijd doorheen stroomt is de stroming er meestal krachtig. Weersomstandigheden als een aanlandige wind zorgen voor een sterkere zeewaartse onderstroom. Met name de Noordoostenwind is daar berucht om.
Mocht je door de kracht van de stroming in de mui niet in staat zijn naar het strand terug te zwemmen; zwem dan niet naar het strand toe, maar evenwijdig aan het strand. Na een 25 meter kan je waarschijnlijk wel weer naar het strand toe zwemmen.

 

ameland fotograaf Jan Spoelstra http://www.ameland.org/ ameland activiteit agenda

ameland fotograaf Jan Spoelstra

Advertenties
Posted in: ameland actueel