Rogge wordt op Ameland geoogst.

Posted on augustus 21, 2013

0


Oogst van het Rogge op Ameland voor het Amelander Roggebrood.

Anton Nagtegaal op zijn Claas Dorsmachine oogst het mosterdzaad. Foto’s Jan Spoelstra

;image5.jpg
Het rogge.Foto’s Jan Spoelstra

Ballum. – Met zijn antieke Claas Combine oogst Anton Nagtegaal rogge-aren. Op een klein perceel langs de weg naar Ballum rijpte deze zomer het graan bedoeld voor het Amelander roggebrood. Eigenlijk wilde hij vorige week oogsten, te veel regen haalde een streep door het plan. Het kon vandaag nog net, de stengel was al zo rijp dat deze voor stro minder geschikt is.
Niet alleen werd het graan geoogst, met een minstens even oude schovenbinder maaide de ballumer het graan met aar en al om er schoven van te maken. Dit product wordt op de op zaterdag 14 september 2013 gedorst bij stellingmolen De Verwachting in Hollum. Die dag wordt voor de 15e keer de Friese Molendag georganiseerd. een groot aantal molens in de provincie Friesland open dan zijn deuren. Bij voldoende wind is de molen in werking te zien. De molenaars en mosterdmakers zijn aanwezig en zullen u uitleg geven over de molen. Van 10.00 uur morgens tot 16.00 uur middags zijn op Ameland in Hollum De Verwachting en in Nes De Phenix geopend.
Naast demonstraties in het verwerken van het graan, zijn er meerdere andere activiteiten. Rondom het vervaardigen van de bekende Amelander Mosterd zijn er verschillende demonstraties. Van al lekkers gemaakt uit de molenproducten kan natuurlijk volop geproefd worden.

Anton Nagtegaal met zijn schovenbinder. Foto’s Jan Spoelstra

ameland fotograaf Jan Spoelstra http://www.ameland.org/ ameland activiteit agenda

ameland fotograaf Jan Spoelstra

Posted in: ameland actueel