Ameland – Waarschuwing: zwem niet in de Noordzee bij (Noord)Oostenwind

Posted on augustus 25, 2013

0


Ameland-Waarschuwing: zwem niet in de Noordzee bij (Noord)Oostenwind

Ondanks de NO wind gingen er toch mensen met drijvende objecten het water in. De markeringsvlag van het door de KNRM bewaakte deel geeft duidelijk een strakke Noordoostenwind aan.  foto: Jan Spoelstra

Nes. – Vandaag stond er op het Amelander Strand een stevige Noordoosten Wind. Deze windrichting zorgt voor een sterkere getijstroom en zorgt ook voor sterke onderstromingen,
Te samen een reden meer om als zwemmer nooit te ver de zee in te gaan. Zwemmen in zee is niet als een zwembad of binnenwater; het is geen veilig water om in te zwemmen. De omstandigheden op de Waddeneilanden zijn ook weer totaal anders dan aan de Zuid-Hollandse kust. Vaak worden mensen die de omstandigheden niet kennen slachtoffer van de zee.  Vaste zandgrond van de zeebodem onder je voeten voelen is een must, dieper dan de heupen in het water is een verhoogd risico. Vertel uw jeugd nooit te ver de zee in te gaan. Laat kinderen niet alleen en zonder toezicht in zee spelen. Golven en vooral onderstromingen kunnen kinderen gemakkelijk omgooien, waarna ze naar dieper water worden getrokken. Drijvende objectenvoorwerpen, als luchtmatrassen, zwembanden en “paarse krokodillen” verhogen het risico. Op stromingen en hogere golven moet men bedacht zijn. In een sterke stroming als in een mui terecht gekomen, zwem dan niet tegen de stroom in. Probeer in een richting evenwijdig aan het strand te zwemmen, op een bepaald moment is er een kans weer vaste bodem te voelen. Alleen gaan zwemmen is dan ook niet verstandig.
Ook in de Noordzee voor Ameland was vanmiddag de sterke onderstroom voelbaar. Zwemmers kwamen het water uit, nadat de kracht van de zee voelden. De waarschuwing: zwem of ga niet ver  in de Noordzee bij (Noord)Oostenwind is eeuwenoud, maar nog steeds actueel.
25 jaar Ambachtelijke dag Ballum op Ameland fotograaf Jan Spoelstra
Waarschuwing: zwem niet in de Noordzee bij (Noord)Oostenwind foto: Jan Spoelstra

(redactie) – Een mui is de ruimte tussen twee zandbanken waardoor het zeewater uit de geulen afstroomt naar zee. Doordat er veel water in korte tijd doorheen stroomt is de stroming er meestal krachtig. Weersomstandigheden als een aanlandige wind zorgen voor een sterkere zeewaartse onderstroom. Met name de Noordoostenwind is daar berucht om.
Mocht je door de kracht van de stroming in de mui niet in staat zijn naar het strand terug te zwemmen; zwem dan niet naar het strand toe, maar evenwijdig aan het strand. Na een 25 meter kan je waarschijnlijk wel weer naar het strand toe zwemmen.

ameland fotograaf Jan Spoelstra http://www.ameland.org/ ameland activiteit agenda

ameland fotograaf Jan Spoelstra

Posted in: ameland actueel