23 Friese restaurants kiezen Foodiebag van project Oars Ite

Posted on augustus 27, 2013

0


Nes. – In juni lanceerde de Friese Milieu Federatie samen met de afdeling Fryslân van Koninklijke Horeca Nederland en afvalverwerker Omrin de campagne ‘Eten weggooien is verspilde energie’. Met succes, want al 23 restaurants in Friesland bieden de Foodiebag aan. De Foodiebag is onderdeel van project Oars Ite van de Friese Milieu Federatie dat mensen op een leuke manier wil laten nadenken over voeding.
De Foodiebag van de FMF is een variant op de Amerikaanse doggybag waarmee gasten het eten dat ze overhouden mee naar huis kunnen nemen. De Foodiebag werkt als volgt: gasten krijgen een kaartje met uitleg en een lepelclip bij hun bord. Wie overgebleven eten wil meenemen, klemt de clip om zijn bord, zodat het personeel weet dat het ingepakt moet worden. Je hoeft er dus geen woorden aan vuil te maken. En het mes snijdt aan twee kanten: de restaurantbezoeker kan nog een keer genieten en het restaurant heeft minder afval. Leuk detail: de lepelclip kan thuis in gebruik als sluitclip voor verpakkingen. Een blijvende herinnering aan het etentje dus.
De Foodiebag is een goed middel om de horecaproducenten en- consumenten ervan bewust te maken dat er voedsel wordt verspild. De potentiële winst is groot: jaarlijks belandt een geschatte 235 miljoen euro aan horeca-maaltijden bij het afval. De Foodiebag is er voor de bewuste horeca ondernemer die voedselverspilling wil tegen gaan, zich wil onderscheiden en zijn gasten graag iets extra’s wil aanbieden.
De ervaringen van de 23 restaurants in Friesland die de Foodiebag aanbieden zijn positief. Ester van der Veen, Media Regisseuse bij Restaurant Hajé Heerenveen: “We vinden het een ontzettend leuk initiatief. De Foodiebag ziet er leuk uit en wordt door de gasten erg goed ontvangen. Ze hebben nu niet het idee dat ze krenterig zijn omdat ze eten dat over is meevragen, maar ze hebben juist het gevoel dat ze bewust en duurzaam bezig zijn. Ook het personeel is razend enthousiast. Je bent verantwoord bezig en je geeft je gasten iets extra’s mee”.
Restaurants die mee willen doen kunnen de eerste 50 Foodiebags kosteloos bestellen. Daarbij horen ook de 50 brochures over voedselverspilling: de Coolkast. Voor meer informatie en tips: http://www.oars-ite.nl

ameland fotograaf Jan Spoelstra http://www.ameland.org/ ameland activiteit agenda

ameland fotograaf Jan Spoelstra

Advertenties
Posted in: ameland actueel