De Slufter op Texel afgesloten van zee

Posted on augustus 30, 2013

0


Den Burg. – Sinds een dikke week is de drempel voort in de Slufter zo hoog dat er bij hoog water geen zeewater naar binnen stroomt. De open verbinding met de zee is nu afgesloten. Vooralsnog laat Staatsbosbeheer bekijkt of er eventueel in het voorjaar een ingreep moet worden gedaan. Wel vindt de beheerder het vervelend dat de opening van De Slufter verzand is. De getijde beweging is een wezelijk onderdeel van dit unieke gebied. Boswachter Erik van het Spek: “We willen in eerste instantie afwachten wat de natuur hier zelf aan doet. Wordt de drempel na een storm weer afgebroken en de open verbinding hersteld? Wanneer dit in volgend voorjaar nog niet is gebeurd, is doorgraven van de drempel mogelijk wenselijk.
De aanleiding en reden zijn niet duidelijk van de verzanding. Het gebeurde enkele weken nadat deze keer betrekkelijk vroeg in de zomer het water is rechtgetrokken om afslag van de aanpalende duinen tegen te gaan. Elke vijf of zes jaar is dit nodig voor de veiligheid van de kust. Een verband tussen beide gebeurtenissen is niet aanwijsbaar. Wel wordt er onderzocht waar de oorzaken liggen. Hierbij wordt ook gekeken de veiligheid en de natuur niet in het gedrang komen bij het niet meer ingrijpen in de toegang van de zee.
Het Hoogheemraadschap en Staatsbosbeheer houden de ontwikkeling in de gaten. Aan de ene kant om te volgen wat er gebeurt, maar ook om tijdig te kunnen ingrijpen wanneer de veiligheid of de natuur dit vragen. Herstellen stormen de situatie niet, dan gaat Staatsbosbeheer bespreken of het graven van een nieuwe verbinding voor de natuur de beste oplossing is, of dat het beter is om te kijken hoe de natuur zich hier ontwikkelt. Op basis van onderzoeken die in het verleden naar het risico van verzanding van De Slufter zijn gedaan, is de kans groot dat de natuur de verbinding herstelt. Ondertussen kunnen strandwandelaars zonder natte voeten van noord naar zuid of omgekeerd langs de Texelse kust lopen.

ameland fotograaf Jan Spoelstra http://www.ameland.org/ ameland activiteit agenda

ameland fotograaf Jan Spoelstra

ameland fotograaf Jan Spoelstra http://www.ameland.org/ ameland activiteit agenda

ameland fotograaf Jan Spoelstra

Posted in: ameland actueel