Mediator voor veerdienst conflict

Posted on augustus 30, 2013

0West Terschelling. – De gemeente Terschelling wil om het conflict met Rederij Doeksen op te lossen een mediator aanstellen. De rederij van de familie Doeksen, exploitant van veerdiensten naar de eilanden Terschelling en Vlieland, wil een deel van de afvaarten in de winterperiode laten vervallen om zo naar hun zeggen noodzakelijke bezuinigingen te kunnen bereiken.
Doeksen is middels een concessie door het Rijk als enige aangewezen om de veerdiensten van en naar beide eilanden te exploiteren. De rederij leidt, naar eigen zeggen, door de concurrentie met de Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) verlies. Deze concurrentie vermindert het aantal reizigers bij Doeksen. Hier zijn de belanghebbende Waddengemeenten het niet mee eens.
,,Onder begeleiding van de mediator gaan we in kaart brengen hoeveel afvaarten nodig zijn om de dienstregeling voor de eilandbewoners aanvaardbaar te maken”, legt een woordvoerder van de gemeente Terschelling. Voor 1 oktober moeten de gemeenten en Doeksen overeenstemmen met een oplossing, anders volgt een arbitragezaak.
Rederij Doeksen heeft voor de komende 15 jaar het alleenrecht gekregen om de veerdienst naar de Waddeneilanden te verzorgen. In 2008 is de EVT uit onvrede over de veerdienst van Doeksen ook afvaarten gaan verzorgen. Tegen het alleenrecht is een beroep aangespannen bij het Europese Hof. Zolang dit loopt mag de EVT in ieder geval blijven varen.
Al in juni bracht staatssecretaris Wilma Mansveld van infrastructuur naar buiten zij een snel besluit wil. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is door haar aangespoord het beroep versneld af te handelen. Wanneer er een uitspraak komt is nog niet bekend.
ameland fotograaf Jan Spoelstra

Posted in: ameland actueel