Nieuwe Winnaars in zware Tri-Ambla op Ameland

Posted on september 9, 2013

0


Tri-Ambla Cross Triathlon Open Amelands Kampioenschap (OAK) op Ameland op 7 september 2013

Toeschouwers en sporters bij de Tri-Ambla op Ameland van vandaag.
Nes. – Meer dan 900 deelnemers hadden zich ingeschreven voor de verschillende startseries op zaterdag 7 september. Om 11.00 uur werd het startschot gelost voor de triatleten die streden om het Open Amelands Kampioenschap. Na een aanloop van ca. 100 meter doken zij naast Oude Steiger in de Haven van Nes de Waddenzee in voor 2 rondes zwemmen over een totale afstand van 1500 meter. Na het zwemmen volgden 36 zware mountainbikekilometers over een afwisselend en geaccidenteerd parcours over het hele eiland. Vooral het fietsen over het strand was zwaar. Het zachte strand zoog aan de banden van de Atleten. Vooral zij met een verkeerde bandenkeuze voor dit terrein merkten het dubbel. Na de laatste wissel bij de molen in Nes werd als afsluiting twee maal een ronde van 6 km gelopen door bos, duinen en over het verraderlijke strand. Winnaar werd Martijn Dekker uit Sittard. Hij deed 2 uur 34 minuten en 24 seconden over 1500 meter zwemmen, 36 kilometer mountainbiken en 12 kilometer hardlopen. Tweede werd Mark Oude Bennink uit Oldenzaal als derde was er Tim Dullaart, vorig jaar nummer twee, uit Rotterdam. Rob Barel, vorig jaar nog de winnaar werd nu vijfde. Hij vertelde vooral bij het fietsen te diep te zijn gegaan. Bij het lopen moest hij deze inspanning bezuren.
Tweevoudig sprintkampioen op de weg Martijn Dekker was bij het zwemonderdeel in de Waddenzee al de snelste. De Limburger werd gevolgd door teamgenoot Mark Oude Bennink en Erik Wolsing. In het volgende groepje bevond zich Rob Barel, die op de 36 kilometer mountainbiken over het eiland de jump naar de kop kon maken. Dekker en Barel stapten samen van de fiets, Oude Bennink volgde kort daarachter. De Oldenzaler lag echter na de eerste ronde door het duingebied wel op kop. Dekker volgde kort daarachter en Barel moest het tegen de veel jongere concurrenten op het laatste onderdeel toch afleggen. Dekker bleef zijn teamgenoot in het vizier houden en sloeg na acht kilometer zijn slag. Hij passeerde Oude Bennink en liep overtuigend naar zijn eerste grote winst in een crosstriathlon. in de slotfase nog Dullaart en Venema aan zich voorbij laten gaan.
Bij de vrouwen was Linda van Vliet de winnares. Net als Martijn Dekker won ze nog niet eerder op Ameland. Ze klopte zesvoudig winnares Ingrid van Lubek en Van Vliets stadgenote Lucie van Genugten.
De kortere Tri-Ambla M (0,5-22-6), was bij de mannen voor Lex Kiewied van Ameland. Als week lang coördinator opbouw kende hij met name inrichting van wisselzônes en start en finish goed. Pas op het laatste moment besloot om toch mee te doen. “Het weer lijkt goed en gezien de watertemperatuur zal ik niet onderkoeld aan het mountainbiken hoeven te beginnen” dacht hij hardop bij het afhalen van zijn startnummer. Nederlands kampioene bij de neo senioren op de olympic distance, Martine Bruinsma uit Groningen werd bij de dames eerste op de Tri-Ambla M.
Naast 550 individuele deelnemers starten meer dan 200 atleten in teamverband.
Op het eind van zaterdagmiddag was er de Tri-Ambla junior. 141 junioren in de leeftijd van 8 tot en met 15 jaar deden ook mee aan de crosstriathlon op Ameland. Gadegeslagen door vele enthousiaste ouders en supporters kwamen ze over de finish bij het parc fermee bij de Molen De Phoenix. Daar werden de prijzen in de verschillende leeftijdscategorieën uitgereikt door de directeur ven de Nederlandse Triathlon Bond: Rembert Groenman. Een prachtige afsluiting van de editie 2013 van de Tri-Ambla, in de beleving van veel deelnemers uniek door het zware en uitdagende parcours. Niet vergeten mag worden unieke ambiance van het Waddeneiland Ameland.
Zaterdag 7 september: Tri-Ambla Cross Triathlon, Open Amelands Kampioenschap
1,5 km. zeezwemmen-36 km. ATB-12 km. Crossloop
Mannen: Vrouwen:
1.Martijn Dekker (Sittard) 2.34.24 2.Mark Oude Bennink (Oldenzaal) 2.36.03 3.Tim Dullaart (Rotterdam) 2.40.17 4.Hendrik Venema (Nijmegen) 2.40.37 5.Rob Barel (Overberg) 2.4044 6.Jeroen Tiebie (Callantsoog) 2.40.51
1.Linda van Vliet (Nijmegen) 3.05.24 2.Ingrid van Lubek (Hilversum) 3.06.11 3.Lucie van Genugten (Nijmegen) 3.08.34
Benieuwd naar beelden die fotograaf Jan Spoelstra maakte van de editie 2013 .  foto’s Triambla editie 2013

Programma van Zaterdag 7 September

  • 11:00 start OAK (wedstrijd) en XXX (teams Haven Nes
  • 11:50 start Tri-Ambla-M heren Haven
  • 11:55 start Tri-AMbla M dames en MMM (teams) Haven
  • 13:30 (verwacht) finish winnaar OAK Molen de Phoenix
  • 15:00 prijsuitreiking Tri-Ambla Molen de Phoenix Nes
  • 15:45 start Tri-Ambla Junior Klein Vaarwater Buren
ameland fotograaf Jan Spoelstra http://www.ameland.org/ ameland activiteit agenda

ameland fotograaf Jan Spoelstra

Advertenties
Posted in: ameland actueel