Natuur van Ameland geperst in het Gele Kader van National Geographic.

Posted on september 27, 2013

0


Natuur van Ameland geperst in het Gele Kader van National Geographic.

Het Oerd. – Ameland heeft zijn Geel Kader van National Geographic. Bijna boven op de hoogste duin van het eiland, de “Oerd-Blinkerd”, kan het weidse uitzicht nu gezien worden omrand door een helder gele kleur. Dat is ook juist de bedoeling van het bekende kader van National Geographic. Een ruim jaar wordt het object gebruikt om aandacht te geven aan het Waddengebied als Werelderfgoed.
Henk de Vries, directeur van het Fryske Gea, maakte samen  met Sjon de Haan, aanjager toerisme van de gemeente Ameland, een “eerste” foto van de omlijsting om deze vervolgens vanaf de locatie over de sociale media te verspreiden. Door deze actie werd gestart met de fotowedstrijd die met de plaatsing verbonden is. De directeur vroeg zich verder af hoe de winnende foto genomen gaat worden:  “Iedereen kan het kader met de omringende natuur fotograferen, maar hoe voeg je iets extra’s er aan toe?” zo gaf hij een voorzetje. Opzichter Richard Kiewiet van het Fryske Gea op het waddeneiland verwacht dat er veel trouwfoto’s bij zullen zijn. “De Oerdhut is een trouwlocatie”, merkte hij op.

De directeur van het Fryske Gea is trots op de uitverkiezing: “Het Oerd is een van de mooiste stekjes van It Fryske Gea. Ik ben zeker dat de winnende foto van deze plek komt. Hier is het zo mooi, daarvoor hoef je niet eens naar Curaçao”. Daarmee gaf hij al aan welk een hoofdprijs aan de fotowedstrijd verbonden is.
Het Fryske Gea staat achter de plaatsing van het kader en niet alleen deze organisatie ook de gemeente Ameland werkte flink mee. Henk de Vries kon dan ook mededelen: “Nog niet is een project van ons zo snel gerealiseerd, sommige zelfs helemaal nooit”. Om te vervolgen met: “Het Werelderfgoed is nog niet zo bekend, deze publiciteit van het Gele kader van National Geographic kan bijdragen in het vergroten van die bekendheid. Heel veel mensen komen hier en het kader vestigt extra aandacht op het bijzondere gebied.” De snelle realisatie maakt voor velen de plaatsing onverwachts. Nieuw Statenzijl en Den Oever zijn de twee andere plaatsen waar in het Werelderfgoed de Wadden zo’n een reuzen geel kader staat.

Om het gele kader te kunnen zien en op de foto vast te kunnen leggen is er wel een fiets- of wandeltocht voor nodig. Het object is eigenlijk alleen zichtbaar vanuit de directe nabijheid. Ben je er eenmaal, dan is het ook zonder National Geographic genieten van Amelands natuur. Voor het maken van de winnende foto hoef je niet persé af te reizen naar het oostelijke punt van het waddeneiland.  Met een kleine montage van het op de site te downloaden kader kan ook een ander waddenlandschap geel omkaderd worden. Wel moet je om mee te kunnen doen National Geographic toegang geven tot al je Facebook vrienden, of die nu wel of niet persé op deze kennismaking zitten te wachten. Voor de deelnemers: de fotowedstrijd duurt tot 1 januari. Zie http://www.nationalgeographic.nl/erfgoed.

Sjon de Haan, werelderfgoed-vertegenwoordiger voor de gemeente Ameland en Henk de Vries, directeur van het Fryske Gea (uiterst rechts) maken de “eerste foto’s” door de gele rechthoek van National Geographic op de Oerdsduun op Ameland. foto: Jan Spoelstra

ameland fotograaf Jan Spoelstra http://www.ameland.org/ ameland activiteit agenda

ameland fotograaf Jan Spoelstra

Posted in: ameland actueel