Terugblik op de kunstmaand op Ameland 2012

Posted on oktober 11, 2013

0


kunstmaand Ameland foto Jan Spoelstra

Sytse Singelsma beschouwt het werk van Annelies Propstra in de hal van het Gemeentehuis van Ameland. foto: Jan Spoelstra

(door Jan Spoelstra) Nes. – “In het Hart” had de Leeuwarden Courant maandag 5 november een twee pagina’s mooi groot stuk over de Kunstmaand Ameland opgenomen. Cultuur recensent Sytse Singelsma vergezeld door fotograaf Jan Spoelstra trokken een dag over het Waddeneiland om de kunst van het eiland te bekijken. Nu is een dag te weinig om alle locaties een voldoende bezoek te geven. Wel viel op dat bij het startpunt galerie November je over de “kunstkijkende koppen” kon lopen. Daarna werd een bezoek afgelegd aan “Ateljee-Jee-Ee”in Nes. Eigenaar Jan Epping kon vertellen dat hij aan alle 16 kunstmaanden had meegedaan. Naast zijn eigen Landschappen waren het vooral de breidsels van Anne Wine die tot in de tuin de aandacht trokken. De RK kerk was de volgende halte op deze korte kunstroute. Twee kunstenaars, Henk Krist en Yke Kaatstra hadden de beide zijbeuken ingericht voor hun werk. Naast de kunstwerken ontmoeten ze daar Yke zelf. Vrolijk vertelde ze over haar werk, waarin ze ook de info-folder van de VVV Ameland had verwerkt, die ze bij de afvaart in Holwerd in handen gedrukt had gekregen. De volgende pleisterplaats was één nieuwe. Voor het eerst mochten Amelander Amateur kunstenaars meedoen met de Grote Kunstmaand. In kampeerboerderij Ritskemooi hingen werken van 21 eilanders, waarvan enkele niet hadden misstaan op andere locaties.Het heeft tot de zestiende editie van de Kunstmaand Ameland moeten wachten. Mischien dat het thema “Eiland” ertoe heeft bijgedragen. Voor amateur kunstenaars van het eiland is ook een plaatsje ingeruimd in de Kunstmaand Ameland. Het bonte gezelschap artistiek begaafden moest wel zelf een locatie regelen. Het werden er zelfs twee. In Buren werden de deuren van de kampeerboerderijen Ritskemooi en Molenaar geopend voor het bonte gezelschap.
In een wirwar van stijlen en technieken laten de 21 vrije tijdskunstenaars hun werk zien. De meesten komen wekelijks bijelkaar in het sociaal centrum “de Toel” in Nes. Niet alleen de wijzen van werken verschilt sterk, ook in kwaliteit is er geen sprake van coherentie. Enkele werken die er uit sprongen waren een gemengde technieken van Matty Metz, ééntje van een bijzonder fijnzinnige textuur voorziende stilleven van keien van Ida Boelens. Ook bijzonder is een van de pastels van Wally Beijaard. Met deze moeilijke techiek is zij erin geslaagd bijzonder treffend hier een zonsondergang te verbeelden.


Herinneringen aan het Oerd. Matty Metz – gemengde technieken – foto: Jan Spoelstra.
Enthousiast trokken de twee daarna door de Eendenkooi. In restaurant het Kooihuis troffen ze een uitbaatster aan die uit teleurstelling maar wat uit de eigen verzameling aan de wand had gehangen. De exposanten, studenten van kunstacademie Minerva, op deze locatie zouden pas dagen te laat starten met hun bijdrage.
Helaas konden we dus snel vertrekken naar strandpaviljoen “Het Strandhuys” bij Buren op het strand. Dolf Kessler, bekend van zijn op grote lappen Bizonyl geprintte foto’s, exposeerde hier foto’s op A4 formaat uit zijn reisboek langs de Noordzeekust.
In Hollum trok galerie “Dit EIland” met een bijzonder project. De dit voorjaar overleden kunstenaar J.C.J. VanderHeyden was de aanleiding en inspiratie waarnaar 4 kunstenaars een week lang werkten. Als laatste werkte Astrid Nobel in de Porta Cabine op de locatie ten westen van Hollum achter Galerie dit Eiland.
Astrid is geboren in Hollum. Op dit moment heeft ze een tentoonstelling in Den Haag, straks tegelijk eentje in Londen en eentje  in Amsterdam.

ameland astrid nobel foto Jan Spoelstra
Astrid Nobel voor het raam in de Porta Cabine waar ze een week gewerkt heeft. foto: Jan Spoelstra

 

Klik hier voor meer beelden van de kunstmaand op Ameland 2012 —>

ameland fotograaf Jan Spoelstra http://www.ameland.org/ ameland activiteit agenda

ameland fotograaf Jan Spoelstra

Posted in: ameland actueel