Wijze van gunnen Veerdiensten aan Wagenborg en Doeksen klopt niet.

Posted on oktober 15, 2013

0


Brussel/Nes. – Vandaag werd bekend dat de veerdienstconcessies verleend aan Doeksen en Wagenborg niet hadden mogen verleend. Althans dit staat in de brief van de Europese Commissie gericht aan het Europese Hof van Justitie. Er is gehandeld in strijd met de Europese regels. Een EU-verordening uit 1992 die de liberalisering van het passagiersvervoer op eilanden in zee regelt had de leidraad voor de veerdienst regeling moeten zijn. Door de toenmalige regering bedachte nationale regels in 2009 zijn in strijd met de Europese. Vier jaar terug werd de Waddenzee ineens aangemerkt als binnenwater. Zo konden er contracten worden afgesloten als zijnde de veerdiensten openbaar vervoer.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft in april bij behandeling van de zaak EVT – Doeksen assistentie gevraagd bij het Europees Hof. Het Hof geeft nu aan dat voor eilandveren over de Waddenzee de zeeregels gelden. Zeeregels hebben voorrang op de liberaliseringsregels geldend voor passagierstransport op wegen, spoorlijnen en binnenwateren. Onderhandse gunningen bestaan niet bij de zeeregels.

Bovenstaande gaat het College van Beroep gebruiken in de uitspraak over de zaak van EVT – Doeksen en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Helaas kan de uitspraak nog wel enige tijd op zich laten wachten.

ameland fotograaf Jan Spoelstra http://www.ameland.org/ ameland activiteit agenda

ameland fotograaf Jan Spoelstra

Advertenties
Posted in: ameland actueel