Na de storm steekt de kritiek in Ameland op.

Posted on oktober 31, 2013

0


Opruimen van de schade na de storm in Ballum op Ameland.

Ballum. – Takje voor takje wordt de boom kleiner gemaakt door Helmer Brouwer. Zorgvuldig werken hij en kraanmachinist Ger-Willem Nagtegaal aan het verwijderen van de boom op het huis van Rob Koudijs. De eigenaar en zijn partner staan gelaten te kijken tot het gevaarte in brokken op de berm ligt.
Het huis lijkt uit zijn verband geduwd, zo laten opgeschoven pannen zien. Zo van dichtbij is het een wonder dat niet eerder delen van de boom zijn afgebroken. Op verschillende plaatsen is boom hol. Meerdere nesten zijn binnen in de iep aangelegd door kauwenparen. Het wortelstelsel laat weinig van zich zien in de kluit die meer dan een meter hoog uit de straat omhoog steekt. Steeds verder brokkelt het wegdek in de ontstaande kuil. Het waarschuwingshek van de gemeente Ameland verhuist steeds meer naar het midden van de Camminghastraat.
Voorbijgangers, die blijven staan kijken, maken zich boos op het gemeentelijk bomenbeleid. “Zoals deze zijn er veel meer in deze straat. Of ze zijn rot of ze hebben geen wortels meer. de gemeente moet het aanpakken. Maar ze willen niet luisteren” : zijn meningen die de onrust samenvat. “Ze hebben een bomenplan gemaakt, veel geld in injecteren en ijzeren staven gestopt, maar verder doen ze niets”.
Ondertussen houdt een man met een verrekijker, gesneden voor de Kunstmaand Ameland uit een tegenoverstaande boom door Gert Sennema, het verkeer in de gaten. Een ontspannende lach ontsnapt aan Helder en collega van der Geest als de band waarmee getracht wordt op een laatste vezels steunende stronk om te trekken knapt. Rondom is een zo lang als het blad van de kettingzaag reikt een snee gemaakt, niet diep genoeg. Bij een volgende poging ligt ook het laatste deel van de grote meer dan honderd jaar oude Iep neergehaald.

Het verwijderen van een boom in Ballum. Video: http://www.amelandjournaal.nl

In Nes gaat het opruimen met meer inzet van matrieel en mankracht gepaard. Eindelijk wordt woensdag de boom van het dak van café-restaurant “de Herberg” getild door zware kraan van Walter Beekema. Dagen te laat voelt het uitbatersechtpaar. Ze willen open, het is nog steeds herfstvakantie op het eiland. “We hebben al reserveringen moeten afzeggen. Nu gaan we kijken of het biljarten vanavond door kan gaan”. Vier kettingzagers staan klaar om de resten in hapklare stukken te delen. De kraan van de firma Spoelstra laadt ze dan op de dumper waarmee het hout naar de gemeentewerf wordt vervoerd.

Nes. – Het Amelandjournaal.nl maakte van de opruiming na de storm op maandag een videos.

Het verwijderen van een boom in Ballum. Video: http://www.amelandjournaal.nl

ameland fotograaf Jan Spoelstra http://www.ameland.org/ ameland activiteit agenda

ameland fotograaf Jan Spoelstra

Advertenties
Posted in: ameland actueel