De Sunset loopt zware averij op tijdens storm op Ameland.

Posted on december 8, 2013

0


De Sunset loopt zware averij op.

Hollum.- Waar de andere drie strandpaviljoens; (van oost naar west) Het Strandhuys, De Buren van Nes en strandpaviljoen Ballum de zeer zware storm tijdens de Sinterklaas relatief ongeschonden doorstonden liep de Sunset zware averij op. Ballum staat niet op het strand. Bij Nes was van te voren het paviljoen van achteren van de duin vrij gegraven. Het verwijderde zand was, naar later bleek zinloos, als hoopje zand voor de uitspanning neergelegd. Het nieuwste, pas twee jaar oude Strandhuys bij Buren staat op het strand. De goederenbrug is deels weggeslagen. Na een een lichte reparatie van de beschadigde leidingen die hierin doorliepen kon de horeca toch al weer draaien.

Met ongeloof staarden de strandgangers naar de ravage die was aangericht bij de strandovergang van Hollum. Gewoon rechtdoor lopen naar zee kon niet meer. Snel was een tijdelijke afgang gemaakt naar rechts. De betonnen stalkonplaten waren als een buffer op de laatste meters van de betonweg geplaatst. Links over de loopbrug naar de Sunset kan niet meer. Ingezakt ligt het houtwerk over de nieuwe rand van de duinvoet die een 2 meter steil naar beneden loopty.
Er was woensdag, toen duidelijk werd bij de eigenaar dat er een bijzondere heftige storm te verwachten viel, haastig nog wat zand uit de duinvoet voor het paviljoen gestort. Voorraad uit de opslag beneden werd omhoog in het restaurant gebracht.
Vrijdag kon bij het daglicht pas in ogenschouw worden genomen hoe groot de schade was. De hele onderbouw was weggeslagen. Voorbijgangers zagen strandstoelen het Sudwest, 3 kilometer verderop, voorbij drijven. De hele koelinstallatie die beneden was aangebracht mag als verloren worden beschouwd. In verband met kortsluitingsgevaar is de elektrische installatie uitgeschakeld. De schade is, zo mag toch wel worden aangenomen, in te schatten op een bedrag boven de € 100.000,- . Maandagmorgen zal de schade worden opgenomen en preciezer worden getaxeerd. Het is de vraag of het strandpaviljoen deze winter nog wel open gaat.

ameland fotograaf Jan Spoelstra http://www.ameland.org/ ameland activiteit agenda

ameland fotograaf Jan Spoelstra

.

Posted in: ameland actueel