Groene flits boven Waddenzee bij Ameland

Posted on januari 14, 2014

0


Nes. – Een paar weken geleden fotografeerde fotograaf Jan Spoelstra de zogeheten groene flits. Net voordat de zon boven de waddenzee onderging zag hij een heldergroen licht juist boven de plaats waar de zon aan het verdwijnen was. De groene flits is een optisch verschijnsel welk te zien is kort na zonsondergang of voor zonsopkomst. Ongeveer twee seconden is boven de opkomende of ondergaande zon kort, een groenig licht zichtbaar. Ook kan als een lichtstraal omhoog schieten vanaf het punt waar de zon opkomt of ondergaat.
Verschillende oorzaken hebben, sommige wat gangbaarder dan andere, heeft dit verschijnsel. Groene flitsen zijn op elke hoogte waarneembaar, en worden het meest gezien boven een vlakke horizon zoals op zee.
De verklaring van de groene flits staat onder de foto.


De groene flits boven een ondergaande zon in de waddenzee. foto: Jan Spoelstra.

De naam groene flits is een verzamelnaam voor verschillende optische fenomenen met verschillende oorzaken, maar ongeveer hetzelfde resultaat.
De oorsprong van een groene flits ligt altijd in de breking van het zonlicht in de atmosfeer, gelijk aan in een prisma. Licht beweegt zich in de dikkere lage luchtlaag van de atmosfeer minder snel voort dan in de dunnere laag erboven. Hierdoor volgt zonlicht een ietwat gekromde baan door de atmosfeer, in dezelfde hoek als de kromming van de aarde. Lichtstralen met een hogere frequentie, zoals blauw en groen, worden echter verder gebogen dan lichtstralen met een lagere frequentie zoals rood en oranje. Hierdoor blijven de groene en blauwe kleuren van de zon nog even zichtbaar wanneer oranje en rode reeds achter de horizon zijn verdwenen door de kromming van de aarde.
Groene flitsen kunnen worden versterkt door luchtspiegelingen als gevolg van bijvoorbeeld een warm of juist erg koud aardoppervlak of de aanwezigheid van een sterke inversielaag. Deze luchtspiegelingen versterken de lichtbreking. Een groene flits is het beste waar te nemen bij een heldere lucht, zodat het zonlicht minder wordt verstrooid.

ameland fotograaf Jan Spoelstra http://www.ameland.org/ ameland activiteit agenda

ameland fotograaf Jan Spoelstra

.

Advertenties
Posted in: ameland actueel