Hoe gezond is Ameland financieel.

Posted on februari 6, 2014

0


Ameland in landelijke toptien met meeste schuld per inwoner

Nes. – Amelanders zijn bijna 5000 euro armer dan zij uit hun eigen spaarbankboekje konden aflezen. Per inwoner heeft de waddengemeente € 4893,- schuld. Daarmee is zij in het noorden de nummer 3. Slechts Groningen € 5684,- en Schiermonnikoog € 5483,- hebben de twijfelachtige eer over hogere rode cijfers te beschikken.
Landelijk gezien behoren deze noordelijke gemeenten tot de top tien schuldengemeentes aangevoerd door de gemeente Hengelo met € 8571,- per inwoner schuld.

Deze schuldenopbouw is des opmerkelijker daar een grote meerderheid van de Nederlandse gemeenten over minder dan helft aan schuld per inwoner heeft als Ameland. Er zijn zelfs een flink aantal gemeenten met een voor elke inwoner een gevuld spaarbankboekje. Giezenland heeft zelfs een bezit van € 5423,- per inwoner.

Hierbij moet wel worden aangetekend dat de cijfers van Vereniging van Nederlandse Gemeenten dateren van 1 januari 2013. Wel geven ze aan dat Ameland zich goed moet bezinnen op haar huishoudboekje. Zeker nu er de komende jaren een aantal naar haar toegeschoven taken steeds meer van de gemeentelijke inkomsten gaan kosten.

ameland fotograaf Jan Spoelstra http://www.ameland.org/ ameland activiteit agenda

ameland fotograaf Jan Spoelstra

.

Advertenties
Posted in: ameland actueel