Oplossing voor zeehondencreche Pieterburen.

Posted on februari 17, 2014

0Iedereen wilde het loslaten van de 12 wel op de foto zetten. foto: Jan Spoelstra.

Vanavond is de raad van toezicht opgestapt. Wibo van van der Linde lukte het niet het personeel voor zijn plannen te winnen. Een eerder verzoek om plaats te maken weigerden de leden van de oude Raad van Toezicht.
Wibo van de Linde gaf vorige week nog vol goede moed aan niet op te geven. De voormalige TV coryfee weigerde vanavond zijn besluit toe te lichten.
Henk Bleker start meteen als nieuwe voorzitter. Als eerste staat een uitgebreid gesprek met directeur Niek Kuizenga en het personeel op zijn programma. Niek had zich ziek had gemeld toen er een schorsing dreigde.
Financieel staat het opvangcentrum er niet goed voor. Andere leden van de nieuwe raad van toezicht zijn viroloog Ab Osterhaus en crisismanager Ferry van der Kwaak.
Een belangrijk verschil van inzicht was de wijze van opvang. Lenie ’t Hart en van de Linde en ’t Hart wilden een opvang met een zeehonden langer verblijf in de crèche verbleven. Hierbij ging een zeehond standaard terug de zee in als deze een gewicht van 35 kilo had bereikt. Die opvang van “vetmesten”is kostbaar en volgens het personeel
niet nodig. Daarnaast werd er veel antibiotica gebruikt, welke leidde tot een ongewenste mate van resistentie.
Resistentie tegen de rondwarende virusinfectie verdwijnt zo langzamerhand uit de populatie. Nu na een 12 jaar na de laatste uitbraak van een vernietigende ziekte onder de zeehonden is er vrijwel geen weerstand meer tegen een volgende uitbraak aanwezig in de populatie. Zo wist personeelswoordvoerder Ad van Rooy. Hij was gisteren aanwezig op Ameland bij het loslaten van 12 jonge opgevangen grijze zeehonden. We moeten nu wel gaan vrezen dat er op korte termijn weer een ernstige ziekte onder de zeehonden gaat huishouden. Daarnaast gaf hij al aan, intussen druk bellend , dat er een oplossing op komst was.

Een eerder bericht: Wibo van de Linde gaat aan de slag bij de zeehonden creche in Pieterburen

http://www.ameland.org/ ameland activiteit agendaameland fotograaf Jan Spoelstra

Advertenties
Posted in: ameland actueel