De sneeuwuil is op Ameland aangekomen.

Posted on maart 23, 2014

0


Al 15 Jaar de NieuwsBron van Ameland

ameland fotograaf Jan Spoelstra

Nes. -Verschillende eilanders hebben vandaag een Sneeuwuil gezien. Het dier zou weleens het exemplaar kunnen zijn eerder op Vlieland werd gezien.
Volwassen mannetjes zijn sneeuwwit, vrouwtjes hebben gestreept kleed. De lichaamslengte is 55 tot 70 cm en ze wegen 1 tot 2,5 kg. Sneeuwuilen worden best wel oud zo’n 20 jaar.
In strenge winters wordt hij nog wel eens in Nederland of België waargenomen als dwaalgast. Normaal is het verspreidingsgebied het uiterste noorden van Azië, Europa en Noord-Amerika. Daar leeft de overwegend witte sneeuwuil op de toendra. Zijn voedselpakket bestaat uit kleine knaagdieren als muizen en lemmingen. De isolatie die het verenkleed van de sneeuwuil geeft is bijzonder hoog. Hij heeft een korte snavel, waarvan alleen het puntje buiten de veren uitsteekt. Ogen zijn beschermd door lange, dichte wimpers. De poten zijnhelemaal bedekt met veren doorlopend tot op de klauwen. Onder laag dekveren zit he een laag fijn dons. De kern van de veren is hol, zodat ze warme lucht kunnen opslaan.
Door zijn grootte en een spanwijdte van meer dan een meter is de sneeuwuil in staat om grotere prooien te verschalken. Hazen, lemmingen en watervogels versmaadt hij niet.


Sneeuwuil. foto: Jan Spoelstra

.
Advertenties
Posted in: ameland actueel