Kyana Veltman van Ameland krijgt eerste inktvisje voor couveusebaby’s in het MCL

Posted on april 3, 2014

0


Al 15 Jaar de NieuwsBron van Ameland

ameland fotograaf Jan Spoelstra

Inktvisjes voor couveusebaby’s in het MCL

Ballum. – Op de haar site bericht het Medisch Centrum Leeuwarden over het “Inktvisjes voor couveusebaby’s”. Kyana Veltman van Nes Ameland is de eerste couveusebaby die in MCL die een inktvisje kreeg. De couveuse-unit van het Medisch Centrum Leeuwarden is de eerste in Fryslân die meedoet met het initiatief ‘Kleine Inktvisjes’. Couveusebaby’s krijgen sinds kort een gehaakt inktvisje, met de hand gemaakt door enthousiaste vrijwilligers. De inktvisjes zijn niet alleen leuk om te zien. De couveusekinderen hebben houvast aan de tentakels van het inktvisje. Ademhaling en hartslag van de baby worden rustiger, het zuurstofgehalte wordt hoger en kinderen hebben minder de neiging om aan slangetjes te trekken. Het idee werd begin 2013 in Denemarken geboren, toen een couveusebaby een gehaakt inktvisje kreeg en daar heel positief op reageerde. Het idee verspreidde zich daarna in snel tempo over de Scandinavische wereld en daarbuiten. In Nederland doen inmiddels28 ziekenhuizen mee, en dat aantal zal de komende tijd naar verwachting snel toenemen.
Waarom de inktvisjes effectief zijn is niet helemaal bekend. Het is denkbaar dat de kinderen zich vastklampen aan de tentakels van het inktvisje alsof het de navelstreng is die ze in de baarmoeder vaak omklemmen. Medewerkers van de deelnemende couveuse-afdelingen van ziekenhuizen en ook ouders zijn in elk geval enthousiast over de inktvisjes.
De inktvisjes worden gemaakt door een grote groep goed georganiseerde vrijwilligers. De gehaakte of gebreide inktvisjes moeten aan zeer strenge eisen voldoen. De inktvisjes zijn immers bedoeld voor heel kwetsbare kinderen. Er zijn vastgestelde patronen, er worden strenge kwaliteitseisen gesteld aan het formaat, aan de gebruikte haakgarens en elk inktvisje wordt gecontroleerd, gewassen, hygiënisch verpakt aan de ziekenhuizen aangeboden, uitsluitend door tussenkomst van een ambassadeur die ook de controle op zich neemt. Ambassadeur Esther Bleijinga: ‘Het is ontzettend leuk om een schakel te zijn in dit project. Iedereen wordt er blij van: de organisatie, de haaksters, de ambassadeurs, de verpleegkundigen, de ouders maar vooral de couveusekindjes! En alles 100% vrijwillig!’. Ingrid Weitering, unithoofd van de couveuse-afdeling is in ieder geval enthousiast: ‘We hebben de eerste inktvisjes bij couveusebaby’s gelegd. Onze eerste indruk is dat het echt lijkt te werken: rustiger baby’s, minder problemen met infuus- en voedingsslangetjes omdat ze de het inktvisje vast hebben.’

Noordse Stern op Ameland fotograaf Jan Spoelstra
Een visdiefje op de Feugelpôlle, foto uit het boek “Vogels van Ameland” van fotograaf Jan Spoelstra.

ameland fotograaf Jan Spoelstra http://www.ameland.org/ ameland activiteit agenda

ameland fotograaf Jan Spoelstra

Posted in: ameland actueel