Toerisme Instituut Noordpoolgebied neemt kijkje op de Wadden

Posted on mei 20, 2014

0ameland fotograaf Jan Spoelstra

Nes. – Morgen, woensdag 21 mei krijgt Terschelling wel heel bijzonder bezoek. Vertegenwoordigers van het Multidimensional Tourism Institute in Rovaniemi gelegen in het Finse Lapland gaan kijken in Oosterend hoe toeristische ondernemers het daar doen. Het instituut doet aan onderzoek, ontwikkeling en educatie op gebied van toerisme en innovatie voor het internationale gebied rondom de Noordpool. Ze willen graag wat van de Terschellingers leren. Ze zijn vooral geïnteresseerd in authenticiteit, duurzaamheid en innovatie en hebben daarom aangeklopt bij Stichting Waddengroep om met name bij Waddengoud gecertificeerde bedrijven een kijkje te nemen.
Het Multidimensional Tourism Institute (MTI) is een hele week op bezoek in Nederland. De Finse delegatie heeft een uitgebreid programma en brengt ondermeer een bezoek aan het European Tourism Futures Institute van Stenden University in Leeuwarden, de Provinsje Fryslân en de Universiteit van Breda. Voor een dag in het veld hebben de Finnen gekozen voor het Terschellinger Waddengoud en zullen in het dorpje Oosterend de Waddengoud boerderijwinkel & biologische schapenkaasmakerij ‘De Zeekraal’ en Puur Terschelling bekijken. Puur Terschelling is Waddengoud gecertificeerd voor hun logiesaccommodatie en paardentochten door de Terschellinger natuur. Dit bedrijf heeft tot doel om uiteindelijk zelfvoorzienend te worden voor water en energie. Ook gaat de delegatie op pad met Melis de Vries, eigenaar van vakantiepark Tjermelân en initiatiefnemer van het eerste ‘Dark Sky Park’ in Nederland. Dit park is gepland op de Boschplaat van Terschelling, omdat de nachtelijke hemel daar als één van de weinige plekken in Nederland nog geen lichtvervuiling kent vanaf de aarde.
“De Oosterendse ondernemers werken samen en zijn innovatief en creatief bezig in het bedenken en uitvoeren van toeristische concepten met als raakvlakken duurzaamheid en authenticiteit. Oosterend heeft zelfs het idee om het eerste Waddengoud gecertificeerde dorp te worden. Het ligt voor de hand om de Finnen dit allemaal te laten beleven en met de plaatselijke ondernemers in gesprek te gaan”, aldus Friederike Liebmann van Stichting Waddengroep en excursieleidster.
Aan het einde van de middag keert het gezelschap weer terug naar Harlingen waar ze in de haven Phoca Waddentochten aan doen. Een voormalige patrouilleboot van de overheid waarop nu twee innovatieve ondernemers individuele tochten op het Wad aanbieden. Hierbij leren toeristen over de natuur, gaan ze vissen of op pad met de schippers op het drooggevallen Wad.
Verder is de Waddengroep trots dat internationale experts op gebied van toerisme gekozen hebben om Waddengoud te nemen als ‘best-practice’. “In de nieuwe trilaterale toerisme strategie van het Werelderfgoed Waddenzee staat Waddengoud genoemd als casestudie. Een strategie opgesteld door organisaties en overheden uit
 

Op Ameland vallen fotograaf Jan Spoelstra en de Amelands productgroep ook onder de vlag van het het Waddengoud keurmerk.

ameland fotograaf Jan Spoelstra http://www.ameland.org/ ameland activiteit agenda


Al 15 Jaar de NieuwsBron van Ameland

ameland fotograaf Jan Spoelstra

Posted in: ameland actueel