Eerste Wereldvismigratiedag Waddenzee naar IJsselmeer.

Posted on mei 26, 2014

0


ameland fotograaf Jan Spoelstra

Eerste Wereldvismigratiedag Kornwerderzand groot succes

Kornwerderzand. – Zaterdag kwamen bijna duizend bezoekers af op de eerste Wereldvismigratiedag in Kornwerderzand. Rijkswaterstaat en De Nieuwe Afsluitdijk kijken daarmee terug op een geslaagde dag. Op meer dan 250 locaties in de hele wereld, van Nieuw-Zeeland tot aan Hawaï, werd aandacht gevraagd voor vismigratie. Bij Kornwerderzand gebeurt veel om de omstandigheden voor trekvis te verbeteren. Tijdens een leuk dagje uit leerden bezoekers over trekvissen en de problemen die zij nu hebben bij de Afsluitdijk.
Kornwerderzand stond helemaal in het teken van vismigratie. Bezoekers leerden spelenderwijs waarom de Afsluitdijk open moet voor vis. Vol enthousiasme gingen kinderen en hun ouders aan de slag met de verschillende activiteiten. Zo konden ze bijvoorbeeld een Vismigratierivier ontwerpen en het mooiste visje van de zee tekenen. Tijdens een boottocht konden bezoekers vanaf het IJsselmeer de spuisluizen, en de locaties voor het zoutwaterafvoersysteem en de Vismigratierivier bekijken.
De dag leidde tot enthousiaste reacties van bezoekers “Wat goed dat jullie dit doen, vooral zoveel activiteiten voor de kinderen, dat is belangrijk!”, en “Geen idee wat jullie hier allemaal doen, ik ga het vandaag ontdekken.” Ook internationale bezoekers uit Engeland, Denemarken, Finland, Duitsland en Oekraïne kwamen af op de activiteiten in Kornwerderzand.
Het officiële startschot werd gegeven vanaf een vissersboot. Natuurgedeputeerde Johannes Kramer van de provincie Fryslân haalde samen met wethouder Gea Akkerman van de gemeente Súdwest-Fryslân en Ype Heijsman, directeur Netwerkmanagement van Rijkswaterstaat een fuik met vis uit het water. Hiermee ging de Wereldvismigratiedag officieel van start.
De Afsluitdijk vormt een grote belemmering voor vissen. Trekvissen kunnen niet van zout- naar zoetwater zwemmen. Dit hebben ze nodig om op te groeien of om zich voort te planten. Het gevolg is dat de visstand achteruitgaat en sommige soorten met uitsterven worden bedreigd. De Wereldvismigratiedag vraagt aandacht voor dit probleem, en kijkt daarbij ook naar oplossingen. Rijkswaterstaat werkt nu al met visvriendelijk sluisbeheer op de Afsluitdijk. Ook bouwt zij zoutwater-afvoersystemen zodat vissen beter via de huidige sluizencomplexen door de Afsluitdijk kunnen komen. Onder regie van het programmabureau De Nieuwe Afsluitdijk zijn de plannen voor een speciale Vismigratierivier al ver gevorderd. Zo moet de visstand in het IJsselmeer en de Waddenzee weer verbeteren. Noordse Stern op Ameland fotograaf Jan Spoelstra Een visdiefje op de Feugelpôlle, foto uit het boek “Ameland Vogel-Eiland” van fotograaf Jan Spoelstra.

ameland fotograaf Jan Spoelstra http://www.ameland.org/ ameland activiteit agenda

Al 15 Jaar de NieuwsBron van Ameland

ameland fotograaf Jan Spoelstra

Posted in: ameland actueel