Esther sluit met haar 2de rondje Ameland moeilijke periode af

Posted on juni 13, 2014

0ameland fotograaf Jan Spoelstra


Esther van Zanden klaar voor 18de rondje Ameland in 2014. foto: Jan Spoelstra

Esther sluit met haar tweede rondje Ameland een moeilijke periode af

Ballum. – Opgewekt zit de geboren Brabantse te vertellen in de voortuin van haar woning in Ballum op Ameland. De vrolijke krullenbol doet zaterdag 14 juni voor de tweede maal mee aan het rondje Ameland. De eerste keer, in 2012, liep ze samen met haar vader geld bij elkaar als bedankcadeau voor de goede verzorging die ze had gekregen in de Sionsberg in Dokkum. De cheque is er besteed in een nieuwe chemo kamer. De Amelandse had er gelegen voor de behandeling aan kanker in 2011. Esther Visser – van Zanden is draagster van het BRCA1 gen. Haar moeder overleed aan de ziekte op achtendertig jarige leeftijd. Esther is dan nog maar vijftien. Zelf is ze pas negenentwintig als er bij haar ook kanker wordt vastgesteld. Een jaar later, een maandje na haar eerste rondje Ameland, worden er uitzaaiingen gevonden in haar hele lichaam. Nu, een kleine twee jaar later, zien de behandelende artsen bij de Amelandse geen tumoren meer.
Voor de jonge vrouw een reden om voor de tweede maal 50 kilometer om het eiland te lopen. Om vijf uur ’s morgens start ze samen met bijna vijfhonderd andere wandelaars aan de tocht. Dit keer samen met haar vriendin Esther, die vandaag met de avond-veerdienst overkomt. Ervaringen uit het eerste rondje heeft ze goed onthouden. Op het verste punt bij paal éénentwintig hield ze zittend een kwartiertje rust vertelt ze. “Dat doet ik niet weer. Als je even gaat zitten begin je meteen te verstijven”, merkt ze op. Vanaf februari dit jaar is de Ballumerse begonnen met lopen van eerst kleine routes van een vijf kilometer. Telkens even sneller liep de wandelaarster, tot ze deze in minder dan een uur kon voltooien. Daarna werd het traject steeds langer tot ze vijfentwintig kilometer aflegde. Ze weet dat ze er nu klaar voor is.
Het wordt ook haar laatste rondje heeft ze zich voorgenomen. Een tandemparachutesprong is het volgende op haar lijstje, daarna nog een verre reis naar Amerika. Met; “Je gaat pas leuke dingen doen als je door hebt dat het leven kort is”, geeft Esther van Zanden haar drijfveer achter deze doelen aan.

Esther samen met haar vader in de Ballumer bocht tijdens het rondje in 2011. archieffoto: Jan Spoelstra.
Noordse Stern op Ameland fotograaf Jan Spoelstra
Een visdiefje op de Feugelpôlle, foto uit het boek “Ameland Vogel-Eiland” van fotograaf Jan Spoelstra.

ameland fotograaf Jan Spoelstra http://www.ameland.org/ ameland activiteit agenda

Al 15 Jaar de NieuwsBron van Ameland

ameland fotograaf Jan Spoelstra

Posted in: ameland actueel