Fietsende meisjes gevaarlijker dan jongens

Posted on juni 26, 2014

0ameland fotograaf Jan Spoelstra

Fietsende meisjes gevaarlijker dan jongens

Leeuwarden. – Meisjes vertonen vaker onveilig gedrag op de fiets dan jongens. Doordat ze bezig zijn met hun mobiele telefoon, hebben ze minder aandacht voor het verkeer. Dit blijkt uit onderzoek van Responsible Young Drivers (RYD), in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeerveiligheid Fryslân (ROF).
Bellen, berichten lezen, Facebooken en muziek luisteren tijdens het fietsen leidt jongeren af van het verkeer. Hierdoor kunnen ze andere weggebruikers over het hoofd zien en moeten ze plotseling uitwijken. Dit maakt de kans op een ongeval groter. Jongeren zien zichzelf niet als een gevaar; zij vinden dat ze het fietsen met gebruik van mobiele telefoon nog prima onder controle hebben.
Naarmate jongeren ouder worden, gaan ze zich onveiliger gedragen op de fiets. Ook doet zich een verschil voor in opleidingsniveau. Jongeren die een VMBO-opleiding volgen zijn gevaarlijker in het verkeer dan jongeren op de hogere niveaus. En hoe meer kilometers jongeren per week afleggen, des te vaker gebruiken zij hun telefoon onderweg.
Jongeren kiezen er zelden voor om even te wachten of af te stappen als zij een telefoontje krijgen op de fiets. Onbewust van de gevaren nemen zij gewoon de telefoon op. Verder luistert 45% van de jongeren vaak muziek met beide oordopjes in. Hierdoor horen zij de omgevingsgeluiden niet (goed). Fietsen met één oordopje maakt al een groot verschil. Eerder onderzoek toonde aan dat één oordopje geen negatief effect heeft op het fietsgedrag.
RYD heeft het onderzoek afgelopen voorjaar uitgevoerd onder 1122 jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 25 jaar. Leerlingen van acht Friese scholen hebben de vragenlijst ingevuld. De onderzoekers raden aan om bezig te gaan met bewustwordingscampagnes onder jongeren. Gedeputeerde Sietske Poepjes is voorzitter van het ROF en neemt deze raad ter harte. “Het ROF wil nagaan of de conclusies uit het rapport ook landelijk spelen en gaat op zoek naar een manier om telefoongebruik van jongeren op de fiets te beïnvloeden”, aldus de gedeputeerde.
RYD is een verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren. Het doel is om jongeren bewust te maken van de gevaren die voortkomen uit het rijden onder invloed van alcohol en drugs in het verkeer. Daarnaast is afleiding in het verkeer een belangrijk onderdeel van de campagnes.

Noordse Stern op Ameland fotograaf Jan Spoelstra
Een visdiefje op de Feugelpôlle, foto uit het boek “Ameland Vogel-Eiland” van fotograaf Jan Spoelstra.

ameland fotograaf Jan Spoelstra http://www.ameland.org/ ameland activiteit agenda

Al 15 Jaar de NieuwsBron van Ameland

ameland fotograaf Jan Spoelstra

Posted in: ameland actueel