Gevonden historische Gouden ring weer terug op Ameland.

Posted on juli 31, 2014

0ameland fotograaf Jan Spoelstra

Gevonden historische Gouden ring weer terug op Ameland

Ballum. – In het voorjaar van 2012 werd een gouden ring bij het gemeentehuis in Ballum op Ameland gevonden. De vinder zette foto’s van deze bijzondere vondst op een forum dat later door een Amelander werd opgemerkt. Aanvankelijke pogingen om de ring op Ameland te houden liepen op niets uit. Even leek het erop dat de ring op een buitenlandse veiling zou verdwijnen waarmee Ameland een rijke bodemvondst zou verliezen. Inmiddels heeft de ring een nieuwe eigenaar en zal de ring in het Sorgdragermuseum in Hollum worden geëxposeerd. In het voorjaar van 2012 werd bij het gemeentehuis in Ballum een gouden ring gevonden. De vinder had aan de eigenaar van het stuk land toestemming gevraagd om met zijn metaaldetector te mogen zoeken. Na een poosje gaf dit apparaat een signaal door en na wat graven, vond de vinder tot zijn verbazing een gouden ring. Bij thuiskomst zette een vriend van de vinder, de ring op het forum Muntenbodemvondsten waar hij later door de beheerder van de website Amelander historie werd opgemerkt. Deze beheerder nam contact op met de vinder van de ring om te horen wat zijn plannen met de ring waren. De eigenaar wilde graag dat de ring op Ameland zou blijven waarop oud-conservator Evert Kramer van het Fries Museum, namens de vinder, met directeur Joop de Jong van Stichting Amelander Musea (STAM) contact zocht.

Helaas, beschikte STAM over onvoldoende financiële middelen om de ring te kopen. Ook liepen de onderhandelingen over een bod met een Amelander particulier op niets uit. De eigenaar van de ring was voornemens om de ring op een buitenlandse veiling te verkopen waarmee de ring voorgoed van Ameland leek te verdwijnen. Dit beeld veranderde toen afgelopen week de nieuwe eigenaar met de beheerder van Amelander historie contact opnam en aangaf graag de ring op Ameland te laten exposeren. Daarvoor werd met directeur Joop de Jong van STAM contact gezocht die graag de ring wil exposeren. In overleg werd besloten om de ring in de vaste expositie van het Sorgdragermuseum in Hollum op te nemen. In tussentijd wordt onderzocht van wie de ring geweest zou kunnen zijn en door wie het gemaakt is. De ring werd in een gebied gevonden waar van 1425 tot 1829 een slot heeft gestaan. Dit slot werd in de periode 1425-1681 door de adellijke familie Van Cammingha bewoond. Uit diverse observaties door deskundigen is gebleken dat de ring in een uitzonderlijke goede staat verkeerd. Zo ziet het glas van de ring er nog volledig gaaf uit. Waarschijnlijk is de ring in de periode 1550-1600 vervaardigd. De vindplaats en de datering van de ring doen vermoeden dat de ring ooit door een Van Cammingha is gedragen.
Op de ring staan geen tekens, zoals een meesterteken of keurmerk, die meer over de maker kunnen vertellen. Waarschijnlijk is deze prachtige ring uit de periode van de Renaissance in Nederland vervaardigd. Het is duidelijk dat de maker over goede expertise beschikte blijkens de manier waarop de ring vervaardigd is. Wellicht dat in de toekomst meer over de maker en de drager van de ring bekend zal worden.

Noordse Stern op Ameland fotograaf Jan Spoelstra
Een visdiefje op de Feugelpôlle, foto uit het boek “Ameland Vogel-Eiland” van fotograaf Jan Spoelstra.

ameland fotograaf Jan Spoelstra http://www.ameland.org/ ameland activiteit agenda

Al 15 Jaar de NieuwsBron van Ameland

ameland fotograaf Jan Spoelstra

Posted in: ameland actueel