Lifeguards op Ameland geven demonstratie.

Posted on augustus 8, 2014

0


Mee op de waterscooter. foto: Jan Spoelstra

Strandtoezichthouders lieten zien wat ze dagelijks op strand Ameland doen.

Buren – ’s Zomers houden sinds twee jaar KNRM-lifeguards toezicht op het strand van Ameland. Vooral rond de bouwvak en ook met het mooie weer toch “buffelen”. De mannen en vrouwen werken alle dagen van de week. Het werk is meer dan alleen werk; noodzakelijk om de toch zware taak vol te houden. Op enkelen na volgen de badgasten de aanwijzingen en waarschuwingen goed op. Mooi voorbeeld van hoe het niet moet speelde zich vorige week op het Hollumer strand af. Daar haalde de lifeguards een man met een tien-jarig zoontje uit het water. Beiden hadden het plan naar Terschelling te zwemmen. Boos was de man ook nog dat hij in dit doldrieste plan gestuit werd door de hulpverleners.
Te samen een goed idee om in navolging van Terschelling bij elke post op het Amelander strand een informatie en demonstratie avond te organiseren. Buren was het eerst aan de beurt. Ongeveer honderdvijftig gasten, meest afkomstig van de beide recreatieparken Kiekduin en Klein Vaarwater, luisterden en keken naar de lifeguards.
Viermaal konden ingedeeld in groepen EHBO, reddingszwemmen met peddelboards, hwerken de waterscooters en meer over strandveiligheid, muien en stromingen. De veertien mannen en vrouwen werkend op het eilander strand bemannend één van de vier stands. Bij één groep, de Duitse gasten, liep KNRM LifeGuard coördinator Jan Verbiest mee om de uitleg over te zetten in het Duits. Benadrukt werd meerdere malen dat het zwemmen in zee geen duik in een zwembad is. Als raad werd meegegeven niet in paniek te raken, door te zwaaien aandacht te trekken en vooral niet tegen de stroom in te zwemmen. Beter is evenwijdig aan het strand met de stroom rustig mee te zwemmen en wachten op de “reddende Lifeguard”.
In het EHBO groep verhaal werd nog het Pietermannen verhaal. Deze kleine vis van nauwelijks 10 cm is deze zomer talrijk aan de Nederlandse kust. Trap je op de stekel van de zichzelf ingegraven giftige vis dan stroomt er via de wond een niet voor mensen dodelijk gif naar binnen. De eiwitrijke substantie neutraliseer je het beste door het getroffen lichaamsdeel lang in zo warm mogelijk water onder te dompelen
De grote opkomst en de getoonde interesse geven aanleiding ook bij de andere reddingsposten en volgende jaren het voorlichtingswerk door te zetten.
Aan einde van de avond mochten de “durfals” ervaren hoe het was gered te worden door een echte LifeGuard


ameland fotograaf Jan Spoelstra

Noordse Stern op Ameland fotograaf Jan Spoelstra
Een visdiefje op de Feugelpôlle, foto uit het boek “Ameland Vogel-Eiland” van fotograaf Jan Spoelstra.

ameland fotograaf Jan Spoelstra http://www.ameland.org/ ameland activiteit agenda

Al 15 Jaar de NieuwsBron van Ameland

ameland fotograaf Jan Spoelstra

Advertenties
Posted in: ameland actueel