Ameland in de Media.

Posted on augustus 16, 2014

0Een paardebloem als eerbetoon. foto: Jan Spoelstra

Ameland in de Media.

In het Sorgdragermuseum in Hollum is op dit moment een tentoonstelling over het blad De Amelander. Al vijftig jaar lang brengt dit, vooral bij de vaste Amelandgast, populaire blad verhalen over het waddeneiland. Eertijds opgericht door Cees Tanja, inmiddels beheert door Klaas Touwen, verschijnt het blad in een maandelijkse frequentie. Elke keer weten de vrijwilliggers wetenswaardigheden over het eiland te verzamelen en als een verslag in De Amelander weer te geven. Daarnaast is het een plaats voor de Amelander bedrijven zich te presenteren.
Positiviteit is een kernwoord voor dit blad. Ook het kernwoord welk burgemeester Albert de Hoop is zijn speech gebruikte. Hij was heel tevreden over hoe het blad Ameland in zijn ogen in het nieuws zette. Ameland komt helaas al te vaak negatief in het nieuws zo viel te begrijpen uit daarop volgende opmerkingen van de eilander burgervader.
Daarin heeft hij gelijk. Gekissebis in de raad, rommelige wijze van stemmentellen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, een onvoldoende gefundeerde aangifte van stemmenronselen, langdurige coalitievorming, dit zijn enkele zaken die alleen al het afgelopen half jaar in media naar buiten kwamen. Ook een taak die een krant heeft. Zoals gebruikelijk wordt dan niet de veroorzaker, maar de onafhankelijke boodschapper als boosdoener aangeduid door mensen die dit niet welgevallig is.
Gelukkig kennen de zich zelf respecterende media nog een fatsoenscode waardoor zij niet alles publiceren wat zij wel weten. Zo blijft de balans positief en kon er de daarop volgende dag een ontroerend verhaal worden geplaatst in de Leeuwarder Courant over gevoelens die er zijn bij het paardengraf in de duinen op het Zuidwest. De twee nog levende voerlieden van de vier betrokken bij het verdrinken van hun acht paarden in een heldhaftige reddingspoging van een in nood verkerend schip, vertellen daarin over hoe zij dit nu nog beleven. Inmiddels is het vijfendertig jaar geleden dat op 14 augustus 1979 deze tragiek zich afspeelde. ’s Morgens was er slechts een haastige en summiere herdenking, waarvoor de betrokkenen niet eens waren uitgenodigd. In de loop van de middag kwamen er toch telkens mensen bij het graf voor hun eigen herdenking van de echte Amelander helden.
Bijzondere afsluiting van deze 14 augustus 2014 was de heldhaftige redding van een paard door de KNRM lifeGuard. Het dier raakte te water op vrijwel de zelfde plaats waar de acht paarden verdronken. Ditnaal kwam Ameland gelukkig landelijk positief in het nieuws.

 

ameland fotograaf Jan Spoelstra

 

Noordse Stern op Ameland fotograaf Jan Spoelstra

Een visdiefje op de FeugelpĂ´lle, foto uit het boek “Ameland Vogel-Eiland” van fotograaf Jan Spoelstra.

ameland fotograaf Jan Spoelstra http://www.ameland.org/ ameland activiteit agenda

Al 15 Jaar de NieuwsBron van Ameland

ameland fotograaf Jan Spoelstra

 

 

Posted in: ameland actueel