Tineke Schokker start in Tigercomplex Terschelling “Waddengebied in de Oorlog”

Posted on augustus 22, 2014

0


Tineke Schokker opende de al in gebruik genomen bunkers op Terschelling. Van Jaap Spits kreeg zij bij een rondleiding uitleg over wat zich er een zeventig jaar geleden afspeelde tijdens de oorlog in deze gigantische brokken beton. foto: Jan Spoelstra

West Terschelling – Vanmiddag gaf gedeputeerde en voorzitter dagelijks bestuur Waddenfonds Tineke Schokker in de kantinebunker van het Tigercomplex op Terschelling het officiële startsein v00r het project “Waddengebied in de Oorlog”ftp://md009845@ftp.amelandtip.nl/public/sites/www.janspoelstra.nl/internet/ameland/2014/tinekeschokker7539LC_iw.jpg. Op alle Friese Waddeneilanden zijn vooral vrijwilliggers betrokken in het “publieksklaar” maken van het aanwezige oorlogserfgoed (Atlantikwall). Hiervoor heeft de stichting Waddencentra een 1,5 miljoen euro kostend projectvoorstel ontwikkeld en als subsidievraag ingediend. Het Waddenfonds en de Provincie Fryslân gaan daar met een 80% financiering in mee.
De waddeneilanden waren tijdens de tweede wereldoorlog deel van de Atlantikwall. De verdedigingslinie werd door de Duitse bezettingsmacht aangelegd van de Noordkaap in Noorwegen tot de Frans-Spaanse grens bij de Golf van Biskaje. Totale lengte van deze Atlantikwall is 5300 km. Middels een ver doorgevoerde standaardisatie slaagde het Duitse leger in betrekkelijk korte tijd de vele tienduizenden verdedigingswerken aan te leggen. Op Terschelling, Vlieland en Schiermonnikoog zijn de meeste verdedigingswerken zichtbaar. Op Ameland zijn veel van deze werken verdwenen door sloop en kustafslag.
Het project zoekt bij het toegankelijk maken van de bunkercomplexen op de Waddeneilanden aansluiting bij het Europees netwerk Atlantikwallplatform.eu. Er is een structurele samenwerking met bezoekerscentra, musea, VVV’s en Marketing Fryslân. In alle informatie uitingen, zoals brochures en informatiepanelen, wordt gezocht naar uniformiteit. De bestaande website ‘’Waddenindeoorlog.nl’’ wordt uitgebreid. Een GPS (fiets)route langs het oorlogserfgoed op de Waddeneilanden en op de Friese kust, vormt ook onderdeel van het project.

 

ameland fotograaf Jan Spoelstra

 

Noordse Stern op Ameland fotograaf Jan Spoelstra

Een visdiefje op de Feugelpôlle, foto uit het boek “Ameland Vogel-Eiland” van fotograaf Jan Spoelstra.

ameland fotograaf Jan Spoelstra http://www.ameland.org/ ameland activiteit agenda

Al 15 Jaar de NieuwsBron van Ameland

ameland fotograaf Jan Spoelstra

 

 

Advertenties
Posted in: ameland actueel